TRYGHEDSGARANTI - LÆS MERE
ForsideNyheder og rejseartiklerDe sjoveste dyr i verden - TourCompass' Sjove Syv

De sjoveste dyr i verden - TourCompass' Sjove Syv

23.04.2023
Vis alle indlæg

Dyr er fascinerende, og det kommer nok ikke som en overraskelse, at vi hos TourCompass elsker dyr!

Det er en kæmpe oplevelse at rejse ud i verden og udforske det vilde dyreliv. Vi har skrevet om The Big Five, men her giver vi vores bud på The Funny Seven –  de sjove syv. Måske, du er heldig at støde på én af dem på din næste rejse?

Gødningsbille – verdens stærkeste dyr, som lever af lort

Gødningsbillen er en fascinerende skabning, der kan give os en lektion i genbrug og bæredygtighed. Disse små insekter er eksperter i at omdanne gødning til nyttig jord, og de kan endda trille og skubbe sin egen vægt 1.141 gange!

Gødningsbillens livret er lort!

Når den støder på en lækker lort på sin vej, omdanner den lorten til en kugle og triller afsted med den. Som om billen ikke har nok at gøre med at skubbe den store lort afsted, så gør den det også med hovedet nedad og numsen i vejret. Derfor bliver den ofte nødt til at holde en pause for at orientere sig og tjekke, om den går i den rigtige retning. Det gør den ved at kravle op på lorten og kigge på stjernerne – gødningsbillen er nemlig den første kendte insektart, der bruger stjernerne til at navigere ud fra.

Hvor kan gødningsbillen spottes: Afrika, Latinamerika, Oceanien og Asien.

Pangolin – den levende grankogle

Pangolinen er et mærkeligt skældyr, der mest af alt ligner en grankogle med ben. Hele dens krop er fyldt med hårde skæl, som er lavet af det samme materiale som vores negle. Hvis pangolinen føler sig truet, ruller den sig sammen til en kugle og er godt beskyttet af de hårde skæl.

En pangolin har ingen tænder, men bruger sin op til 40 cm lange tunge til at spise termitter, myrer og larver, næsten ligesom en myresluger gør. Faktisk kan den spise 70 millioner insekter om året! Pangolinen bruger mavesækken til at ”tygge” sin føde ved hjælp af små sten, som den indtager, og indvendige pigge i maven, der begge er med til at kværne det, der kommer derned.

Pangolinen er en meget truet dyreart, da den jages på grund af sin eftertragtede skæl, der bruges i traditionel medicin.

Hvor kan pangolinen spottes: Tanzania, Sydafrika eller Botswana.

Aardvark – en effektiv graver

Når aardvarken er på jagt efter et myre- eller termitbo, bruger den sine lange kraftfulde ben med store skovleformerede negle, der giver den en uovertruffen evne til at grave. Den er faktisk så effektiv, at den kan grave 3-4 meter på meget få minutter. Selvom den stikker hovedet direkte ned i jorden, får den ikke jord i næse eller lunger, da den for enden af sin snude har en griselignende tryne. Næseborene er fyldt med lange, lyse hår samt hudfolder, som gør aardvarken i stand til at forsegle næseborene. På jagt efter mad bliver den ofte bidt af insekter, men aardvarkens tykke hud beskytter den.

Aardvarken har et veludviklet fordøjelsessystem, hvilket er nødvendigt, da insekter er hårdfør kost, så når den guffer myrer og insekter i sig, fungerer mavesækken som en kråse. Det betyder, at den har en muskelmave, hvis sammentrækninger er med til at male maden i stykker.

Hvor kan aardvarken spottes: i Afrika – hvis du er heldig. En aardvark er nemlig meget svær at opleve, da det er et natdyr.

Kapivaren – naturens mega-marsvin

Kapivaren er verdens største gnaver. Den kaldes også et flodsvin, da den trives godt i vand.

Øjne, næse og ører sidder højt på hovedet af kapivaren, så den kan trække vejret og orientere sig, mens den svømmer. Den har svømmehud mellem tæerne, og det gør den til en fremragende svømmer. Den kan desuden holde vejret i op til 5 minutter. Dette er en god egenskab, når de skal flygte fra rovdyr og finde føde i vandet.

Ligesom andre gnavere vokser kapivarens tænder konstant, og de slider dem ned ved at spise græs og planter. Maden er meget svær at fordøje, så derfor spiser de deres egen afføring. Det gør de, så de kan fordøje det to gange og få den rette næring.

Flodsvinet er et socialt dyr, der gerne lever gerne i flokke af 40 individer. Måden de kommunikerer med hinanden på, sker ved hjælp af gøen, fløjten og spinden.

Hvor kan kapivaren spottes: Sydamerika.

Træskonæb – en fugl, der stammer fra dinosaurerne

Synes du denne fugl ser forhistorisk ud? Så er du ikke helt galt på den. Træskonæbet stammer nemlig fra dinosauren for hundredvis af millioner år siden. Den er omkring 150 cm høj med et 20 cm langt næb.

Næbet kan producere en ”klappende” lyd, der både tiltrækker partnere og afskrækker rovdyr. Denne lyd er blevet sammenlignet med et maskingevær. De bruger desuden næbet som et værktøj til at skovle vand op, så de kan køle sig ned i det tropiske, afrikanske solskin. Men den farligste funktion næbet tjener, er som et super-effektiv jagtvåben. Træskonæbet går også under navnet dødspelikan, da den nemt kan fortære en babykrokodille.

Hvor kan træskonæbet spottes: bl.a. i Uganda, Tanzania og Zambia, hvor den gerne holder til i sumpområder.

Dovendyr – verdens mest afslappede dyr

Den gode nyhed er, at du ikke behøver at have fart på for at læse om disse langsomme pattedyr.

Dovendyret er kendt for sine langsomme bevægelser og afslappede personligheder.

Det kommer bl.a. til udtryk ved, at de bruger størstedelen af døgnet på at sove, hvilket kan blive helt op til 20 timer hver dag. Og selv deres maver er langsomme. Et dovendyrs mave har fire rum, og det tager op til en måned at fordøje et måltid.

Men vidste du, at dovendyr også er utroligt sjove? Deres ansigtsudtryk og bevægelser kan i hvert fald være ret komiske. F.eks. kan det at se dem klatre i træer være som at se en komedie i slowmotion. Og takket være ekstra ryghvirvler i deres rygsøjle kan dovendyret rotere hovedet 270 grader i begge retninger. Det ser da pudsigt ud.

Hvor kan dovendyret spottes: i Syd- og Mellemamerika.

Quokka – verdens sødeste dyr

Dette nuttede pungdyr er et must-see, når du er i Australien.

Quokka er kendt for deres store øjne og deres konstante smil – det er ikke til at stå for!

Størstedelen af arten, som udgør 10.000 individer, lever på øen Rottnest ud for den vestlige kyst af Australien. Quokkaen er gravid i 27 dage, og ungen er hårløs, blind og lyserød, når den fødes. Dog kravler ungen med det samme den fødes ind i moderens pung og lever trygt og varmt derinde omkring 6 måneder. Hvis tragedien skulle ramme og ungen ikke overlever, kan moderen føde en anden unge kort tid efter. Dette kan lade sig gøre, fordi hun har en anden unge i livmoderen i en hvilende udviklingstilstand.

Hvor kan quoakkaen spottes: Rottnest-øen i Australien.

TourCompass – Fra turist til eventyrrejsende