TRYGHEDSGARANTI - LÆS MERE

Praktisk information om Kilimanjaro

Her på siden får du svar på de oftest stillede spørgsmål om at bestige Kilimanjaro. Få f.eks. mere at vide om vejret, visum og pakkeliste.

Praktisk information om Kilimanjaro
Praktisk information om Kilimanjaro

Praktisk information om Kilimanjaro

Her på siden får du svar på de oftest stillede spørgsmål om at bestige Kilimanjaro. Få f.eks. mere at vide om vejret, visum og pakkeliste.

KLIMA

Bedste rejsetid

Vejret på Kilimanjaro er som regel pålideligt, hvilket også gør, at bjerget kan bestiges året rundt.

Januar til marts
Dette er rigtig gode måneder med milde temperaturer og næsten ingen skyer på himlen om morgenen og hen på eftermiddagen. Dog kan der godt komme lidt regnbyger eller lidt sne på toppen i løbet af dagen.

Slutningen af marts til midten af maj
Dette er den egentlige regnsæson. For klatrere på Kilimanjaro betyder det, at tunge skyer blokerer sigtbarheden, og at der måske er kraftigt regnvejr på de lave højder og sne på toppen.

Juni, juli og august
Dette kan være nogle kolde måneder, men sigtbarheden er som regel rigtig god.
September og oktober
Her stiger temperaturen, men det gør, at der ofte er et bælte af tåge på de lave højder, som dog efterlades, når man bevæger sig højere op mod toppen.

November og december
Månederne har normalt perfekt sigtbarhed om natten og i morgentimerne, men korte regnskyl i løbet af dagen. Tordenvejr er ligeledes normalt i denne periode.

Vejrstatistik for byen Moshi, som ligger ved foden af Kilimanjaro. Moshi ligger 915 m over havets overflade.

Måned Lavest temp. (C) Højest temp. (C) Gennemsnitstemp. (C) Luftfugtighed % Nedbør mm
JAN 18 33 25,5 58 36
FEB 18 33 25,5 57 51
MAR 19 32 25,5 63 119
APR 19 29 24 73 350
MAJ 18 26 22 77 236
JUN 16 25 20,5 72 38
JUL 15 25 20 69 25
AUG 15 26 20,5 66 18
SEP 15 28 21,5 61 15
OKT 16 31 23,5 57 25
NOV 18 31 24,5 57 63
DEC 18 32 25 60 53

For gæster, der overvejer at bestige Kilimanjaro, er det en god ide at tage højde for fuldmånen. Det er en unik og fantastisk oplevelse at klatre til Afrikas top i månens skær, uden brug af en pandelampe. Se KALENDER FOR FULDMÅNE.

Vegetationszoner
Når du bestiger Kilimanjaro oplever du alle årets fire sæsoner og kommer igennem 5 forskellige vegetationszoner. Temperaturen under bestigningen varierer alt efter hvilken vækstzone man er i.
Første vækstzone som består af dyrket landbrugsjord, beboede områder og åbne græssletter har en gennemsnitstemperatur på 21-27 grader, og desto højere man kommer op falder temperaturen og vegetationen i takt med højden. Ved toppen, Uhuru Peak, vil temperaturerne typisk variere fra -18 til -26 grader.

Uddybelse af de forskellige vegetationszoner som du kommer igennem:
Zone 1 
(800m – 1800m)
Her finder du dyrket landbrugsområde som også er det område på bjerget som har mest nedbør årligt. Det meste af landbrugsjorden her bliver brugt til kaffeplantager og noget af det bedste kaffe i Afrika kommer fra disse områder.
Zone 2
(1800m – 2800m)
Dette er skovområdet på Kilimanjaro. En bedårende jungle som bestemt vil gøre et indtryk på dig. Du kommer bl.a. til at se nogle af de højeste træer du nogensinde har set.
Zone 3
(2800m – 4000m)
Dette er området med lyng, vildt græs og et klippet underlag. Her vil du kunne opleve skyer i eget højdeniveau. Temperaturen kan nå op til over 40 grader celsius om dagen og derefter falde til 0 grader celsius om natten.
Zone 4
(4000m – 5000m)
Dette er Kilimanjaros Højlandsørken. Et meget dramatisk og spektakulært landskab med vulkansten, både store og små. Det bevidner tydeligt den vulkanske aktivitet som har været her engang. Her kan temperaturen også nå +40 grader celsius og frysepunktet på en og samme dag.
Zone 5
(5000m – 5895m)
Dette er toppen af bjerget. Sne, is, minusgrader og kæmpe gletsjere kategoriserer denne del af bjerget og det er virkeligt en bedrivende oplevelse – og så skal du samtidigt huske på at du er på toppen af Afrika.
VIGTIG INFORMATION OM DIN REJSE

Pas & visum

Du skal naturligvis medbringe dit pas på rejsen.

Danske statsborgere skal have gyldigt visum for at rejse til Tanzania. Visumansøgningen skal udfyldes online her

Inden du går i gang med selve visumansøgningen, anbefaler vi, at du grundigt gennemgår ansøgningsguiden trin-for-trin. Du kan finde guiden her.

Når du starter din visumansøgning, skal du have følgende ting klar:

 • Dit pas
 • Et digitalt pasbillede som max. må fylde 300kb og skal være i enten jpeg- eller png-format
 • En kopi af dit pas som max. må fylde 300kb og skal være i enten jpeg- eller png-format
 • En kopi af din rejseplan (du skal bruge navn og adresse på dit hotel. Hvis du bor på flere forskellige hoteller, skriver du blot navn og adresse på dit første hotel)

Du skal ansøge om et ”ordinary visa (single entry visa)”.

Dit pas skal være gyldigt i mindst 6 måneder efter udrejse fra Tanzania, og der skal være 2 blanke sider til ind- og udrejsestempler i passet.

Du skal forvente, det kan tage op til 14 dage at få dit visum godkendt. Vi anbefaler, at du løbende tjekker status på hjemmesiden ovenfor, da det ikke er altid, du får en e-mail om godkendt visum. Når dit visum er godkendt, skal du printe det ud og tage det med til Tanzania.

Det er også muligt at ansøge om visum ved ankomsten til Tanzania, men vi anbefaler, du søger om det hjemmefra for at spare tid i lufthavnen.

Visumafgiften ligger på 50 USD, uanset om man søger online eller ved ankomsten til Tanzania.

Børn, som rejser alene eller med en anden voksen end deres forældre, skal medbringe dennes/disses skriftlige samtykke til rejsen, i form af en fuldmagt, samt barnets fødselsattest (på engelsk).

Reglerne om visum kan tjekkes på udenrigsministeriets hjemmeside.

Det anbefales samtidig at få bekræftet ovenstående visumregler, der kan ændre sig med kort varsel. Du kan kontakte den tanzanianske ambassade i Stockholm.

Hvis du har bestilt en kombinationstur med Tanzania og Kenya, skal du som dansk statsborger have visum til Tanzania og eTA til Kenya. Vi henviser til vores Praktisk info om Kenya for information om, hvordan du ansøger om eTA til Kenya.

Rejsedokumenter

Inden afrejse kan du downloade vores App her, hvor du kan finde dine rejsedokumenter og kontaktinformation på TourCompass og vores lokale samarbejdspartnere.

Vi anbefaler, at du downloader app’en WhatsApp til din smartphone og tilføjer vores samarbejdspartners telefonnumre. Her kan du gratis sende beskeder og ringe til dem, når du er på wi-fi forbindelse.

Vaccinationer

Vi anbefaler, at du kontakter en speciallæge, din praktiserende læge eller en autoriseret vaccinationsklinik for information omkring vaccinationer. Du kan også læse mere om reglerne for rejsevaccinationer hos Statens Serum Institut.

Vær opmærksom på reglerne omkring gul feber – særligt hvis du rejser ind via et andet land, hvor der findes gul feber. Nogle lande har krav om bevis for gul feber-vaccination ved indrejse. Hav derfor altid dit vaccinationsbevis med dig i håndbagagen, når du rejser.

Vær opmærksom på, at du skal medbringe din vaccinationsattest i en printet version ved indrejse til Tanzania.

Få 10% i rabat på vaccinationer

Når du bestiller en rejse hos Tourcompass.dk, kan du få 10% rabat hos følgende vaccinationsklinikker:

På alle hjemmesider kan du bestille tid og få yderligere vejledning om vaccinationer. Ved tidsbestilling bedes du henvise til os, og ved konsultationen bedes du medbringe din ordrebekræftelse, så rabatten kan blive fratrukket.

Rejsebetingelser

Læs venligst vores generelle rejsebetingelser grundigt, da disse er en del af aftalevilkårene i forbindelse med rejser købt hos TourCompass. Rejser købt hos os er omfattet af ”Loven om pakkerejser”.

Klik her for at læse vores rejsebetingelser.

Rejseforsikringer

Vi anbefaler altid, at du har en god rejseforsikring med i bagagen, når du skal afsted på drømmerejsen. Derudover er det også en rigtig god idé at tegne en afbestillingsforsikring.

Klik her for at gå til vores side om forsikring, hvor du kan læse mere om vores anbefalinger.

FØR REJSEN

Valuta, prisniveau & drikkepenge

Tanzanias valuta hedder tanzanian shilling (TZS) klik her.

Tanzaniansk valuta må hverken indføres eller tages med ud af landet. Vi anbefaler derfor, at du veksler til shilling i lufthavnen eller hæver kontanter ved ankomsten til Tanzania.

Der er også mulighed for at betale med USD i Tanzania. Sørg for at have mindre beløb på dig (1 – 5 dollar sedler), da dette er mest gangbart på markeder, ved betaling af drikkepenge og lignende. Du kan også hæve penge med Visa og Master Card i minibankerne, samt betale med kortene nogle steder

 

Drikkepenge:

I Tanzania er det kutyme at give guider, tjenere og andet servicepersonale drikkepenge.
Derfor forventes drikkepenge, men det er selvfølgeligt op til dig, hvor meget du vil give.
Giv drikkepengene personligt og hav altid lidt drikkepenge i lommen.

Som en tommelfingerregel kan du regne med følgende:

 • 10-15 USD pr. person pr. dag til guiden
 • 2 USD for bagage som portøren bærer for dig
 • 10% i barer og restauranter
 • 2 USD om dagen til stuepigen

På Kilimanjaro har vi en aftale om, at vores gæster betaler et fast beløb pr. person i drikkepenge. Det er helt normal kutyme, at gøre det på denne måde på en Kilimanjarotur – det regnes som en del af guider og bærers løn, som de får direkte i lommen efter endt trek. Det faste beløb er aftalt for at sikre en ligelig fordeling af drikkepengene.

Beløbet afhænger af antallet af dage, du er på bjerget:

 • 6 dage: 250 USD pr. person
 • 7 dage: 275 USD pr. person
 • 8 dage: 300 USD pr. person

Læg beløbet i en konvolut og aflever den i receptionen på Springlands Hotel til Nur, Joram, Linda eller Frank. De sikrer, at drikkepengene bliver ligeligt fordelt mellem dine guider og bærer.

Mad & allergier

På langt de fleste af vores destinationer er vi i stand til at tage hensyn til allergier, samt allergener eller præferencer vedr. mad, dog er det vigtigt, at du oplyser os om dette, når du booker rejsen.

Telefoni, Wi-Fi & elektricitet

Der er ikke elektricitet på Kilimanjaro, så husk ekstra batterier og/eller en powerbank til opladning af kameraet.

Du kan være heldig at fange lidt Wi-Fi engang imellem, men du skal ikke regne med det.

Pakkeliste

Sørg altid for at have alle vigtige og uundværlige ting i din håndbagage. Det gælder f.eks. pas, visum, vaccinationskort, kreditkort, penge, forsikringsdokumenter, rejsedokumenter, computer, mobiltelefon, samt evt. information om din sundhedstilstand og livsvigtig medicin.

Bemærk, at al brug, import og produktion af plastikposer, som vi kender fra dagligvarehandlen, er forbudt i Tanzania. Vi anbefaler derfor, at man undgår at bruge plastikposer, når man pakker sin bagage. Brug i stedet stofposer eller poser af andet vandtæt materiale end plastik.

Det forventes, at du bærer din egen dagtaske/rygsæk. Her skal du medbringe det, du skal bruge, indtil du når lejren om aftenen. Hvad du har brug for i løbet af dagen er individuelt. Vi anbefaler dog, at du som minimum medbringer en vandflaske, snacks, lidt førstehjælpsudstyr, solcreme, kamera, regntøj, handsker, hue, hat og lidt ekstra, varmt tøj.

Din resterende, personlige bagage vil blive bragt til overnatningsstederne af en porter. Du bør pakke denne bagage sammen i din egen taske således, at porterne kan bære den på hovedet, f.eks. i en rygsæk, blød taske eller lignende. Du har ikke adgang til denne bagage i løbet af dagen.

Den taske, som porteren skal bære, må maks. veje 15 kg. Hvis du har overvægt, bliver du bedt om at betale 10 US dollars ekstra pr. dag for hver taske.

For at gøre det nemmere at pakke din personlige bagage undervejs i bestigningen, samt for at beskytte bagagen mod snavs, fugt og eventuel regn, anbefaler vi, at du inden afgang køber den lidt tykkere plastiksæk, som de tilbyder på Springlands Hotel.

Vær opmærksom på, at både din bagage og sovepose skal kunne være i den taske, som du afleverer til porterne. Du kan alternativ pakke både din taske og sovepose i plastiksækken fra Springlands Hotel.

Du kan deponere ekstra udstyr uden beregning i et låst rum på Springlands Hotel. Du kan desuden deponere penge o.l. for 1 US $ om dagen i en sikkerhedsboks på Springlands Hotel.

Udover, hvad du normalt ville medbringe på din ferie, anbefaler vi, at du medbringer følgende, hvis du skal bestige Kilimanjaro:

 • Bukser, T-shirts/kortærmede skjorter
 • Langærmede skjorter eller bluser til vandring og afslapning om aftenen
 • Langærmet og langbenet undertøj
 • Fleecetrøje eller islændertrøje
 • Fleecebukser
 • Lang jakke eller skijakke
 • Regntøj (både bukser og jakke) til regnskov og kold sne
 • Vanter (vandtætte)
 • Varm hue, der dækker så meget som muligt af hoved, kinder og nakke – gerne elefanthue
 • Hånd- og fodvarmere (skal kunne aktiveres kemisk)
 • Vandrestøvler
 • Sportssko eller sandaler til afslapning om aftenen
 • Benvarmere til underbenet. Det anbefales, at de kan spændes fast til vandrestøvlerne
 • Vandflasker (evt. camelbak vandflaske). Disse fyldes med rent kogt vand hver morgen. Ønsker du yderligere rengøring af drikkevandet kan du medbringe eget vandfilter eller rensetabletter
 • Energibarer- og drikke, snacks, chokolade og lignende
 • Vandrestave
 • Pandelampe eller lygte
 • Batterier. Husk at medbringe mindst et ekstra sæt til alt det, som bruger batterier, da det kolde vejr forkorter batteriernes levetid
 • Adapter
 • Powerbank
 • Toiletpapir og en pose, hvori du kan opbevare brugt toiletpapir – man skal tage alt sit affald med sig
 • Lille håndklæde + sæbe
 • Førstehjælpsudstyr

Du kan downloade en pakkeliste til Kilimanjaro som PDF her.

En del udstyr kan lejes ved Springlands Hotel, som har et stort udvalg af brugte effekter til udlejning.
Se video her

Priser for leje af udstyr (vejledende)

Udstyr Pris pr. person
Mont Bell sovepose
(-25-35 grader)
40 $
Rygsæk 12 $
Sportstaske 10 $
Plastiksæk (til opbevaring af bagagen)   4 $
Vandrestave 12 $
Gamacher   8 $
Handsker   8 $
Trøje   5 $
Langt undertøj   5 $
Regnfrakke 12 $
Regnbukser 12 $
Vandre støvler   9 $
Fleece bukser   6 $
Vinter jakke 12 $
Elefanthue   6 $
Hue eller halstørklæde   6 $
Poncho 18 $

Indførelse af planteprodukter til EU

Det er ikke tilladt for rejsende at indføre planter, frø, frugt og andre planteprodukter fra rejser i lande uden for EU, uden at disse følges af et plantesundhedscertifikat. Reglerne gælder også mindre mængder af planter og planteprodukter.

Du kan læse mere om reglerne her.

Rejsende med indskrænket bevægelighed

Vi gør opmærksom på, at vores rejser generelt ikke er egnede for bevægelseshæmmede personer. Kontakt os gerne for information om mulighederne i forhold til dine specifikke behov.

FLYREJSEN

Flybilletter

Hos de fleste flyselskaber er flybilletter elektroniske (e-billetter).

Det er vigtigt, at du tjekker dit navn for stavefejl, da dit navn på reservationen skal stå nøjagtigt som i dit Hvis du har rettelser til dit navn, skal du kontakte os hurtigst muligt. Vær opmærksom på, at dette kan medføre et gebyr fra flyselskabet.

Sædereservation

Flyselskabet vil tildele dig en plads ombord på flyet ved check-in, hvis du har specifikke ønsker til placering i flyet, kan du på flyselskabets hjemmeside eller i deres app selv foretage en sædereservation. Vær opmærksom på, at de fleste flyselskaber kræver betaling for en sædereservation.

Det varierer, hvornår flyselskaberne åbner for sædereservation, men som hovedregel kan du booke sæder fra bookingtidspunktet og indtil 48 timer før afgang.

Vi gør desuden opmærksom på, at flyselskabet har fuld rådighed over alle sæder på flyet, og at de derfor altid har ret til at foretage ændringer på reservationen.
Laver du ikke en sædereservation inden afrejse, vil flyselskabet tildele dig en plads ved check-in.

Check-in

Ved check-in skal du bruge dit pas og din bookingreference, som fremgår af din rejseplan.

Vi anbefaler, at du downloader flyselskabets app på din telefon. I appen er der mulighed for online check-in, som typisk åbner 24 til 48 timer før afrejse. I appen kan du også holde dig opdateret om flyændringer og anden vigtig information om din flyrejse.

Bemærk venligst, at der kan være ændrede flytider i forhold til den rejseplan, du modtog ved booking af rejsen. Det er altid flytiderne i flyselskabets app eller på flyselskabets hjemmeside, der er gældende.

I lufthavnen

Vi anbefaler, at du møder op i lufthavnen senest 2 timer før afrejse. Du kan med fordel holde dig opdateret på lufthavnens hjemmeside for seneste opdateringer.

Bagage

Vi benytter mange forskellige flyselskaber til vores rejsemål. De nøjagtige regler for håndbagage og indtjekket bagage kan du tjekke på flyselskabets hjemmeside eller i deres app.

Hvis der benyttes indenrigsfly i dit program, skal du være opmærksom på, at den tilladte bagagemængde kan være anderledes end på dit oversøiske fly. Det er som regel altid muligt at tilkøbe ekstra bagage lokalt.

Du skal være opmærksom op, at det ikke er tilladt at medbringe ”hard-case” kufferter i check-in på indenrigsflyvninger. Din kuffert skal være af blødt materiale, som er nemmere at pakke. Det er heller ikke tilladt at medbringe trolleyer som håndbagage på lokale indenrigsflyvninger.

Hvis man bærer f.eks. håndbagage synligt i plastikposer ved ankomsten til Tanzania, vil man blive bedt om at aflevere dem. Dette inkluderer også plastikposer fra f.eks. ”Duty Free”.

Forsinket bagage

Skulle din bagage blive forsinket, skal du ved ankomst henvende dig til personalet i bagageområdet i lufthavnen og anmelde din manglende bagage.

Det er vigtigt, at du har din bagagekvittering, når du skal udfylde din PIR- rapport (Property Irregularity Rapport).

Vær opmærksom på, at du ikke må forlade bagageområdet i lufthavnen, før du har fået udfyldt rapporten.

I tilfælde af forsinket bagage beder vi dig kontakte vores samarbejdspartner, som vil sørge for, at din guide/chauffør venter på dig.

Flyforsinkelser eller aflysninger

Skulle der ske ændringer i forbindelse med din flyreservation inden afrejse, kontakter vi dig naturligvis med information om dette.

Opstår der flyforsinkelse efter check-in, er det flyselskabet, som har ansvaret for at ombooke din flyrejse. De vil typisk booke næste mulige afgang og sørge for eventuel forplejning og overnatning, hvis det skulle være nødvendigt.

Vores samarbejdspartner tjekker selv eventuelle ændringer i ankomsttidspunkter og vil naturligvis stadig vente på dig, også selvom dit fly skulle være forsinket.

Hvis en forsinkelse eller aflysning betyder, at flyselskabet ombooker dig til et andet flynummer efter, du er ankommet i lufthavnen, beder vi dig kontakte os på TourCompass’ nødnummer

PÅ DESTINATIONEN

Immigration & Told

Immigration :

Når du ankommer til din endelige destination, går du gennem immigrationen. Her tjekkes dit pas samt eventuelle indrejsepapirer og visum. Mange steder skal du afgive fingeraftryk, og der tages ligeledes et billede af dit ansigt til biometrisk genkendelse. Du kan også blive stillet spørgsmål om dine rejseplaner i landet og evt. adresse på dit overnatningssted.

Der skal udfyldes ankomst- og udrejseformularer. Husk kuglepen.

Under punktet, hvor du skal udfylde adressen i Tanzania, påfører du navnet på det første hotel/lodge, hvor du skal overnatte.

 

Told:
Når du er kommet gennem immigrationen og har samlet din bagage op, skal du gennem tolden. Har du intet at fortolde, kan du gå gennem ”nothing to declare”. Har du derimod noget at fortolde, er det vigtigt, at du går gennem ”declare”. Det er dit eget ansvar at tjekke, hvilke toldregler, der er gældende i det land, du rejser til.

Ankomst

Når du kommer ud i ankomsthallen i lufthavnen, vil du blive modtaget af en guide/chauffør med et TourCompass skilt og dit navn på, som vil sørge for, at du kommer godt til dit hotel.

Skulle du mod forventning ikke kunne finde din guide/chauffør, beder vi dig kontakte vores samarbejdspartner på deres nødnummer, som fremgår af dine rejsedokumenter.

Hotel check-in & check-out

Normal check-in er typisk kl. 14.00, og du kan derfor ikke regne med at få dit værelse før dette tidspunkt. Ønsker du tidlig check-in, kan du mod betaling bestille dette i forbindelse med booking af rejsen.

Ved check-in vil receptionisten oftest registrere dit kreditkort og muligvis reservere et beløb. Dette er ikke en ekstra udgift, men almindelig kutyme på hoteller for at sikre betaling af evt. forbrug fra minibar eller lignende. Ved check-out bliver beløbet automatisk frigivet, hvis du ikke har gjort brug af dette.

Det er meget normalt, at hotellerne tager en kopi af dit pas. Dette er nogle steder et krav fra de lokale myndigheder.

Ved afrejse er der normal check-out omkring kl. 10.00 . Skal du først rejse videre om eftermiddagen eller aftenen, kan du få opbevaret din bagage indtil, du skal afsted. Ønsker du i stedet sen check-out, kan du mod betaling bestille dette i forbindelse med booking af rejsen.

Hvis du afslutter rejsen på Zanzibar, skal du være opmærksom på, at hotellerne på Zanzibar opkræver en hotelskat på USD 5 pr. person pr. dag. Beløbet opkræves ved check-out.

Overnatning på Kilimanjaro

På Kilimanjaro overnatter du enten i telt eller hytte, afhængig af den valgte rute.

På Machame-, Shira-, Rongai- og Lemoshoruten er telte og skummadrasser inkluderet i turens pris. Teltene bliver sat op af bærerne. Du kan vælge selv at medbringe et liggeunderlag til at bruge sammen med skummadrassen for lidt ekstra komfort. Du kan også medbringe din egen luftmadras. Vi anbefaler, at du bruger et liggeunderlag, der isolerer mod de kolde temperaturer.

Du skal enten selv medbringe en sovepose eller leje en på hotellet inden bestigningen. Vi anbefaler, at du bruger en sovepose, der kan klare ned til -25 graders celsius.

Der er et offentligt, primitivt fællestoilet i lejren. Det er muligt at tilkøbe toilet-telt. Pris for tilkøb toilet-telt: 100 USD.

På Marangu-ruten overnatter man i simple hytter i køjesenge med skummadrasser. Her skal du også selv medbringe en varm sovepose.

Rejseform og transport

Generelt om bestigning af Kilimanjaro

Kilimanjaro kan bestiges af alle raske mennesker i fornuftig form. Vi anbefaler dog, at du træner fysisk op til turen, og vi anbefaler også, at du får foretaget et lægetjek hos din egen læge inden afrejse.

Når du booker en rejse til Kilimanjaro med os, vil du blive en del af en international gruppe. Der er 1-8 personer i samme gruppe. Hver gruppe har en guide, assistentguider, bærere samt kokke med på turen.

Hvis I er en samlet gruppe på over 8 personer hjemmefra, som ønsker at bestige Kilimanjaro sammen, kan dette naturligvis lade sig gøre. Kontakt os eller skriv det i kommentarfeltet, når I forespørger på en rejse til Kilimanjaro.

Den officielle minimumsalder for bestigning af Kilimanjaro er 12 år. Vi anbefaler dog, at man tænker sig rigtig godt om, inden man tager børn under 15 år med på Kilimanjaro. Der er ingen øvre aldersgrænse.

 

Højdesyge

Højdesyge er en tilstand, som opstår, fordi du kommer op i højderne, hvor luften er tyndere, end du er vant til. Jo hurtigere opstigningen er, des større er risikoen for at få højdesyge.

Højdesyge kan ramme alle, uanset hvor god form du er i.

Symptomerne er hovedpine, svimmelhed, søvnløshed, kvalme og appetitløshed.

Denne type højdesyge med ”milde” symptomer går ofte væk i løbet af natten, eller hvis du bliver en ekstra dag i samme højde (akklimatiseringsdag). Hvis dine symptomer bliver værre (f.eks. hvis du begynder at kaste op, gangbesvær, koordinationsvanskeligheder og tør hoste), er det vigtigt, at du kommer ned i en lavere højde. Hvis ikke du gør det, kan det i værste fald blive livstruende.

Vores guider er eksperter i at identificere symptomerne, og de er dygtige til at vurdere, hvornår det er okay at fortsætte, og derved også, hvornår symptomerne er så alvorlige, at du skal længere ned. Hvis det bliver aktuelt, vil en af guiderne følge dig ned, og det er vigtigt, at du lytter til dem og følger deres vejledning.

Kilimanjaro er ikke et teknisk svært bjerg at bestige, men som følge af de store højdeforskelle, er højdesyge en reel risiko. Derfor er god akklimatisering vigtig.

Akklimatisering er når kroppen via langsom opstigning vænner sig til den øgede iltmangel.

For at dette kan ske, må du højst sove 300-500 meter højere end dagen før. Det er en udfordring på Kilimanjaro, da de forskellige camps ligger 800-1.000 højdemeter fra hinanden. Udvalgte ruter inkluderer af samme årsag en ekstra akklimatiseringsdag, hvilket øger dine chancer for at nå toppen uden højdesyge.

De vigtigste råd for at undgå højdesyge er:

 • Pole pole – Tag det roligt, og undgå at overanstrenge dig.
 • Drik mindst 3 liter væske per dag. Dehydrering øger risikoen for højdesyge.
 • Hvis muligt, skal du klatre højt og sove lavt – det giver en bedre akklimatisering.

 

Forhold for guider og bærere på Kilimanjaro

En af de vigtigste faktorer for, at du når sikkert til toppen af Afrikas højeste bjerg, er vores dygtige guider og bærere. Også derfor er det vigtigt for os, at de arbejder under gode forhold.

Der findes en række forskellige organisationer, som er med til at sikre, at bærerne arbejder under ordnede forhold. De enkelte turoperatører vælger selv, hvilken organisation de arbejder sammen med. Nogle af de største organisationer er Tanzania Porters Organization, Kilimanjaro Porter Assistance Project og Mount Kilimanjaro Porter Society.

Vores samarbejdspartner i Tanzania er medlem af KIATO – Kilimanjaro Association Of Tour Operators og Mount Kilimanjaro Porters Society (MKPS), som er en af de største og ældste bærer-organisationer i Tanzania. Det betyder, at alle de bærere, vi benytter på Kilimanjaro, er medlemmer af MKPS.

MKPS er startet på initiativ fra bærerne selv, og den uafhængige organisation arbejder for bedre vilkår for guider og bærere på Kilimanjaro.

Gennem tanzanisk lovgivning er bærere på Kilimanjaro sikret en mindsteløn, og et medlemskab af MKPS sikrer, at den enkelte bærer får mere end mindstelønnen. Gennem MKPS får alle bærere desuden dagligt tre måltider, ordentligt tøj til bjerget (jakker, støvler, handsker osv.), telt, sovepose, madras m.m. Der er desuden aftalt regler for, hvor meget hver enkelt bærer faktisk må bære, og alle bærere har sygeforsikring. De får ligeledes kursus i førstehjælp, engelskkurser samt vejledning i oprettelse af bankkonto osv. Bærerne hos MKPS forpligter sig til gengæld til to gange om året at hjælpe med til at samle skrald på vejen til toppen af Kilimanjaro. MKPS er 100 % tanzanisk.

Eftersom MKPS er en NGO, kommer pengene primært fra donationer, men MKPS har ligeledes startet f.eks. en bilvask i Moshi, som tjener penge til organisationen.

Vores rammer for drikkepenge er aftalt med MKPS. Drikkepenge er en helt naturlig del af aflønningen i Tanzania – det er en del af kulturen, ligesom vi kender det fra f.eks. USA. Vores bærere (og guider!) får altså BÅDE løn og drikkepenge, og for at sikre en ligelig fordeling af pengene, har vi i samarbejde med MKPS aftalt helt faste rammer for drikkepenge.

Vi har en aftale om, at vores gæster betaler et fast beløb på 250 USD pr. person i drikkepenge til guiderne og bærerne. Dette gælder for alle de forskellige ruter til Kilimanjaro.

Beløbet afleveres i en kuvert i receptionen på Springlands Hotel til NurJoramLinda eller Frank, som sikrer korrekt fordeling af drikkepengene blandt guider og bærere.

Vores guidelines for drikkepenge er udviklet i fællesskab med vores samarbejdspartner og MKPS. Vi følger i øvrigt alle etablerede guidelines ift. løn og arbejdsforhold (herunder omkring mad, overnatninger, lønninger og generel velfærd).

Brug for hjælp undervejs?

Vi har et 24-timers nødnummer, så du altid kan komme i kontakt med os, hvis der skulle opstå uforudsete hændelser undervejs på din rejse. Derudover får du også tilsendt telefonnummer og nødtelefonnummer til vores samarbejdspartnere på destinationen. I nogle tilfælde kan det være nemmest og hurtigst at kontakte vores samarbejdspartnere pga. tidsforskelle, hvis du f.eks. skulle havne i en situation, hvor din opsamling til en tur eller transfer er mere end 15 min. forsinket.

EFTER REJSEN

Ris & Ros / kontakt

Vi lever af glade gæster, og vi vil derfor meget gerne høre fra dig efter hjemkomst. Send os en mail på info@tourcompass.dk eller ring til os på tlf.: 89 93 43 89.

 

 

 

Afrika
Ingun H. Nikolajsen

Ingun er vores Afrika-specialist og har over 10 års erfaring med rejser i Afrika.

Se åbningstider
Mandag - Torsdag 10-16
Fredag 10-14