TRYGHEDSGARANTI - LÆS MERE
ForsideNyheder og rejseartikler10 ting du skal vide, inden du rejser til Australien

10 ting du skal vide, inden du rejser til Australien

12.03.2023
Vis alle indlæg

Kort over Australien

1) Størrelsen betyder noget

Australien er et stort land! Enhver rejse til Australien handler om valg og fravalg. Medmindre du har måneder – hvis ikke år – til rådighed, så kan du ikke nå at se det hele.

Vores bedste råd er at vælge en rejse, som giver dig en fornemmelse for de mange forskelligheder, landet byder på.

Pingviner den ene dag – regnskov den næste. Outback den ene uge – koralrev den næste uge. Natur, kultur, mad og vin – Australien har nemlig det hele!

2) Tjek lige vejrudsigten

Måske tænker du, at solen altid skinner i Australien. Det er der på en måde en vis sandhed i. Det kan godt være, Australien er verdens mindste kontinent – men hvis det ikke havde været et kontinent, havde det taget titlen som verdens største ø! Så et eller andet sted skal solen nok skinne.

Men med den størrelse er der også store klimatiske forskelle som er værd at tage i betragtning, når du planlægger en rejse til Australien.

Den sydlige del af landet har tempereret klima, hvilket betyder fire årstider og sne om vinteren. Midten af landet er primært ørken. Faktisk er hele 18 % af landet ørken! Den nordlige del af landet er tropisk-subtropisk – ja, sågår ækvatorialt klima helt mod nord. Så et eller andet sted, ja, der skal solen såmænd nok skinne!

3) Husk dit visum

Der er visumpligt for indrejse til Australien. Det SKAL søges hjemmefra – uden undtagelse. Læs mere på vores side med praktisk info.

4) Dette skal du IKKE pakke i bagagen

Man hører ofte, at eftersom Australien er et kontinent, kan det ikke også være en ø. Ikke desto mindre afslører et hurtigt kig på kortet dog, at Australien minder bemærkelsesværdigt meget om en ø – omgivet af vand på alle sider. Som sådan – isoleret midt i ingenting – har landet virkelig gode forudsætninger for at holde f.eks. skadedyr ude. Det betyder, at der er mange ting, du ikke må bringe ind i landet.

I flyet får du udleveret en formular, hvor du deklarerer, hvad du har tænkt dig at bringe ind i landet. Plantemateriale, animalske produkter og mad skal som udgangspunkt ALTID deklareres. Det betyder ikke, at du ikke kan få lov at bringe det ind i landet, men du SKAL deklarere det, da det kan medføre store bøder at forsøge at bringe noget ulovligt ind i landet.

Her kan du se en liste over, hvad du må og ikke må bringe ind i landet.

5) Drikkepenge

Det er som udgangspunkt ikke nødvendigt at give drikkepenge i Australien.

Drikkepenge er ikke – som i f.eks. USA – en del af lønnen. Som så mange andre steder i verden, kan du dog godt give drikkepenge, hvis du eksempelvis har fået en rigtig god betjening på en restaurant. En tommelfingerregel er, at du i så fald kan give 10% i drikkepenge. Tager du en taxa, kan du vælge at runde op ved betaling, og hvis du har du lyst, kan du lægge lidt drikkepenge på dit hotelværelse til personalet, men det er som sagt ikke forventet, at du gør det.

6) Vegemite er IKKE Nutella

På morgenmads-buffeter i Australien kan man somme tider støde på en skål med en brunlig substans, som tydeligvis skal smøres på brødet. Det ligner Nutella – men tjek lige, inden du rundhåndet smører det på bollen. Det er mest sandsynligt, at du har fået fat på Vegemite – som bestemt ikke er Nutella!

Vegemite blev opfundet i 1932 og er præcis det, det smager som; et gæret biprodukt fra ølbrygning.

I starten var Vegemite bestemt ikke den store succes. Ingen ville spise den salte, bitre smørelse – en overgang gav man det endda væk ganske gratis for at slippe af med det. Det virkede og ganske langsomt blev australierne nærmest afhængig af deres Vegemite. Så smag endelig på det – men husk, det er ”an acquired taste”!

7) Slip, slop, slap

Dét var navnet på en australsk kampagne i 1980’erne, som skulle få australierne til at bruge solbeskyttelse.

Der er mange solrige dage i Australien, og solen er skarp, hvilket betyder, at landet har en kedelig rekord i antallet af årlige tilfælde af hudkræft. Solbeskyttelse er noget, man tager alvorligt i Australien! Selv den mest garvede bush-guide smører sig ind i faktor 50 inden dagens udflugt under åben himmel.

Så;

Slip on a t-shirt

Slop on sunscreen

Slap on a hat

Altså; på med t-shirt, hat og solcreme – så får du den bedste beskyttelse mod den skarpe sol!

8) Der er kænguruer overalt i Australien

I teorien i hvert fald…

Australien har ca. 26 millioner (menneske)indbyggere. Man mener, at her lever godt og vel 50 millioner kænguruer. Der er ikke mennesker overalt – og der er bestemt heller ikke kænguruer overalt.

Hvis du gerne vil opleve det helt unikke australske dyreliv, anbefaler vi på det kraftigste, at du køber en dagstur med fokus på netop dyrelivet. Kænguruer (og koalaer osv) lever bedst, hvor de ikke bliver forstyrret af alt for mange mennesker – dvs. typisk i områder, man ikke sådan lige kommer forbi som almindelig storbyturist.

Mange af de australske dyr er endemiske for Australien, og det er en stor oplevelse at se både kænguruer, koalaer og måske endda næbdyr i deres naturlige habitat.

9) Lær et par gloser

I Australien taler de engelsk, og de er meget store fans af slang. Så det er godt at lære et par af de mest brugte slangudtryk inden en rejse til Australien.

Arvo = eftermiddag,

Barbie = grill-aften/mad/event

Billabong = en lille vandpytte (typisk i en ellers udtørret flod)

Brekky = morgenmad

Bush = langt ude

Dunny = toilet

Esky = køletaske

Flat out = virkelig travl

G’day = hej

Good on ya = det var godt klaret

How are ya = hilsen der fungerer overalt

Heaps = meget, mange

Lollies = slik

Mate = ven

Mozzie = myg

Never never = længst ude – der hvor det ikke engang er outback mere. Kaldes også sommetider ”back of beyond”

No worries = Ingen problem, alt er godt

Outback = længere ude end bushen

Stubby = dåseøl

Thongs = klipklappere

Tucker (bushtucker) = mad, typisk den man finder i outbacken men nogle gange referer det også bare til mad generelt

På den måde kan man jo lave en hel sætning på australsk:

Remember to bring your thongs this arvo, mate. I’ve got stubbies in the esky and tucker for the barbie. There might be mozzies but no worries, we’ll be in the never never before brekkie.

10) Lad være med at stikke fingeren ned i et hul i jorden

… der bor nok noget, du ikke har lyst til at møde.

Spøg til side, vi ved godt, at det er umuligt at undgå snakken om farlige dyr, når vi taler om Australien. Og bevares, taipanen, som er verdens giftigste slange, ja, den bor i Australien. Og nåh, ja, verdens giftigste edderkop? Den findes også i Australien…. Hajer? Krokodiller? Jeps, de er der alle sammen.

Chancen (eller risikoen om du vil) for, at du møder nogle af de her farlige dyr, er dog forsvindende lille.

Et par helt almindelige gode råd er:

  • Lad være med at stille dine sko udenfor – og hvis du gør, så ryst dem lige, inden du tager dem på (f.eks. kan helt ufarlige skrubtudser godt lide mørke, fugtige gemmesteder)
  • Tænd lyset, hvis du skal på toilettet om natten (så banker du heller ikke foden ind i et sengeben)
  • Hvis du vil bade i havet, så gør som de lokale. De ved, hvor der er brandmænd (i vandet) – og livreddere (på stranden)

Se vores rejser til Australien herunder:

TourCompass – Fra turist til eventyrrejsende