TRYGHEDSGARANTI - LÆS MERE
ForsideNyheder og rejseartiklerDen ultimative guide til Kilimanjaro

Den ultimative guide til Kilimanjaro

02.01.2018  |  opdateret: 19.07.2023
Vis alle indlæg

Mount Kilimanjaro
Drømmer du om at bestige Kilimanjaro?

Herunder finder du info og tips lavet specielt til dig, der drømmer om at stå på toppen af Afrikas højeste bjerg.

Hvor ligger Kilimanjaro?

Kilimanjaro kort

Bjerget Kilimanjaro ligger i Tanzania i nationalparken af samme navn. Du finder Kilimanjaro Nationalpark nord for byen Moshi i den nordøstlige del af landet.

Kilimanjaro ligger 5.895 m.o.h., hvilket gør bjerget til Afrikas højeste bjerg. Bjerget er også verdens højeste fritstående bjerg.

Hvilken rute skal jeg vælge?

Bestigning af Kilimanjaro er egentligt et trek. Du skal altså ikke kravle op ad skrå bjergsider, som er tilfældet ved nogle bjergbestigninger.

Hos TourCompass kan du vælge at trekke til toppen af Kilimanjaro via fem forskellige ruter.

Foruden opstigning- og nedstigningsrute varierer ruterne i længde, tid og sværhedsgrad. Så den rute du vælger skal i høj grad afspejle, hvad du ønsker af din tur.

Se en sammenligning af ruterne, få overblik over alle vores rejser til Kilimanjaro eller læs en opsummering af hver rute herunder.

Machame-ruten:

  • Starter på den sydlige del af bjerget med nedstigning via Mweka-ruten
  • En af de smukkeste og populæreste ruter
  • Medium-høj succesrate.

Marangu-ruten:

  • Starter på den sydligere del af bjerget med nedstigning via samme rute (Marangu)
  • Den korteste rute og mindre scenisk, da nedstigning foregår ad samme rute som opstigningen
  • Som udgangspunkt lav succesrate, men vi har indsat en akklimatiseringsdag for at øge succesraten, hvorfor succesraten bliver højere.

Lemosho-ruten:

  • Starter fra den vestlige side af bjerget med nedstigning via Mweka-ruten
  • En af de længste, smukkeste og nyeste ruter til toppen
  • Høj succesrate pga. gode akklimatiseringsmuligheder

Shira-ruten:

  • Starter fra den vestlige side af bjerget med nedstigning via Mweka-ruten
  • Ligner Lemosho-ruten, men har en hårdere og mere krævende start
  • Lavere succesrate end Lemosho-ruten, da første nat ligger højere oppe.

Rongai-ruten:

  • Starter fra den nordlige side af bjerget ved grænsen til Kenya med nedstigning via Marangu-ruten
  • Lettere end Machame og mere scenisk end Marangu
  • Med en ekstra dag bliver succesraten medium til høj grundet rutens milde stigninger og øgede akklimatisering

Hvor lang tid tager trekket?

Vælger du TourCompass som udbyder, så varer selve trekket mellem 6 og 8 dage: Machame-, Shira- og Marangu-ruten (sidstnævnte inkl. akklimatiseringsdag) varer 6 dage; Rongai-ruten (inkl. akklimatiseringsdag) varer 7 dage og Lemosho-ruten varer 8 dage.

Vi har valgt at udbyde Marangu- og Rongai-ruten inkl. en akklimatiseringsdag, da det øger sikkerheden og chancen for at nå til toppen. På de andre ruter er det muligt at tilvælge en akklimatiseringsdag.

Kan børn være med?

Helt overordnet er det ikke tilladt for børn under 12 år at trekke til toppen af Kilimanjaro. Vi anbefaler desuden, at du overvejer det meget grundigt, før du medbringer børn under 15 år.

Selvom trekkingturen i sig selv ikke er teknisk svær, så er det hårdt at nå så langt op i højderne pga. risici for højdesyge – også for voksne.

Hvis du gerne vil have dit barn med, så:

  • Kontakt din læge for at sikre, at det er sikkert for dit barn.
  • Forbered dit barn psykisk og fysisk på, hvad der skal ske.
  • Kontakt vores rejsekonsulenter, så vi sammen kan finde den rute (med evt. akklimatiseringsdag), der er bedst egnet til jer.

Hvornår er det bedste tidspunkt?

Trekking på Kilimanjaro

Du kan trekke på Kilimanjaro året rundt.

Vejret er som regel pålideligt, og der er lune temperaturer hele året. På toppen af Kilimanjaro skal du dog forvente temperaturer ned -29 grader alt efter årstiden.

Den egentlige regnsæson ligger mellem marts og maj. Det kan betyde tunge skyer og kraftige regnskyl på lavere højder og sne længere oppe. Til gengæld er der i denne periode færre besøgende på bjerget.

Hvis du vil have en helt speciel oplevelse, skal du undersøge, hvornår der er størst mulighed for at opleve fuldmåne. Det er nemlig en helt unik oplevelse at nå til toppen af Afrikas højeste bjerg i fuldmånens skær.

Få mere at vide i vores artikel om den bedste tid at besøge Kilimanjaro her.

Hvordan foregår trekket til toppen af Kilimanjaro?

Alt efter hvilken rute du vælger, starter trekket fra den sydlige, vestlige eller nordlige side af bjerget.

Med på turen vil der være guider, en kok som tilbereder dine måltider samt professionelle bærere, der tager sig af al udstyr og telte. Bærerne går i forvejen, så telte og udstyr står klar, når du ankommer til de forskellige camps.

Dem, der når hele vejen til toppen, kommer til at opleve årets fire sæsoner og fem forskellige vegetationszoner, bl.a. landbrugsområder, regnskov, klippelandskab, højlandsørken med vulkansten og selvfølgelig sne, is og kæmpe gletsjere på toppen.

Hvordan overnatter man?

Camp

Om natten overnatter du i camps.

Overnatning sker typisk i 2-mands-telte, medmindre du vælger Marangu-ruten, hvor du overnatter i primitive hytter, der kan minde om sovesale.

Teltene er udstyret med tynde liggeunderlag. Medbring evt. et skumunderlag for bedre isolering mod kulden fra jorden.

Hvad får jeg at spise?

Mad paa Kilimanjaro

På turen er en kok med til at forberede dagens måltider.

Morgenmaden består typisk af te & kaffe, brød, grød, æg, frugt o. lign. Til frokost bliver der typisk serveret sandwich, frugt m.m., og aftensmaden kan være suppe, brød, gryderet o. lign.

Foruden morgenmad, frokost og aftensmad er det en god idé, hvis du selv medbringer snacks til turen, så du kan holde dit energiniveau oppe undervejs.

Er der toiletter?

Toilet på Barufu base camp

Der vil være et primitivt fællestoilet i lejrene, som du overnatter i mod toppen.

Derudover er muligt at tilkøbe dit eget toilet-telt. Det er, hvad navnet indikerer: et lille transportabelt toilet, som placeres indeni et lille telt. Det lyder måske lidt luksuriøst, forholdene taget i betragtning, men det kan være en god investering, hvis du vil gøre din tur lidt mere behagelig.

Hvis du skal på toilet mellem lejrene, så foregår det i det fri. Husk toiletpapir og en pose til at samle papiret sammen i.

Kan jeg få højdesyge?

Det korte svar er ja.

Højdesyge kan ramme alle, uanset hvilken form du er i.

Symptomerne er hovedpine, utilpashed, svimmelhed, søvnløshed, kvalme og appetitløshed.

Denne type højdesyge går ofte væk i løbet af natten, eller hvis du bliver en ekstra dag i samme højde (akklimatiseringsdag). Hvis dine symptomer forværres (f.eks. med opkast, gangbesvær, koordinationsvanskeligheder og tør hoste), er det vigtigt, at du kommer ned i en lavere højde.

Vores guider kender symptomerne indgående, og de er dygtige til at vurdere, hvornår det er okay at fortsætte, samt hvornår symptomerne er så alvorlige, at du skal længere ned. Sker det, vil en af guiderne følge dig ned.

Akklimatisering

God akklimatisering er nøglen til at undgå højdesyge.

Akklimatisering er en proces, hvor kroppen via langsom opstigning vænner sig til den øgede iltmangel.

En tommelfingerregel er, at du højst må sove 300-500 meter højere end dagen før, for at opnå en god akklimatisering. Og det er udfordringen ved Kilimanjaro, da de forskellige camps ligger 800-1.000 højdemeter fra hinanden.

De vigtigste råd er derfor:

  • Pole pole, som du vil høre guiderne sige. Det betyder tag det roligt, og det er essentielt for ikke at overanstrenge sig.
  • Drik masser af væske, mindst 3 liter pr. dag. Dehydrering øger nemlig risikoen for højdesyge.
  • Når det er muligt, så skal du ”klatre højt, sove lavt”, f.eks. ved at have en akklimatiseringsdag, som i forvejen er standard på nogle af ruterne.

Er det muligt at bruge min mobil?

Det er muligt, med nogle få undtagelser, at få mobilsignal, så du kan sende SMS eller ringe hjem. Til gengæld er det usikkert, om der er net til, at du kan komme på Facebook m.v.

Dog er det helt sikkert, at der ikke er stikkontakter på vejen opad bjerget. Så hvis du er bange for at bruge al din strøm, kan det være en god idé at medbringe en powerbank. Vær opmærksom på, at batterierne hurtigere aflades i kolde temperaturer. Derfor kan du evt. opbevare batteri til kamera og telefon tæt på kroppen i løbet af dagen og i din sovepose om natten.

Hvordan er forholdene for guider og bærere?

En af de vigtigste faktorer for, at I når sikkert til toppen er vores dygtige guider og bærere. Også derfor er det vigtigt for os, at de arbejder under gode forhold.

Vi følger alle etablerede guidelines ift. løn og arbejdsforhold (herunder omkring mad, overnatninger, lønninger og generel velfærd). Derudover er vores samarbejdspartner medlem af Kilimanjaro Association of Tour Operators (KIATO) og initiativtager til Mount Kilimanjaro Porters Society (MKPS), der hele tiden arbejder på at optimere arbejdsforhold- og vilkår for guider og bærere.

Hvordan forbereder man sig bedst til Kilimanjaro?

Skal jeg vaccineres?

Måske.

Kontakt din praktiserende læge, speciallæge eller en autoriseret vaccinationsklinik, der kender alle gældende anbefalinger til de vaccinationer, du skal have til Kilimanjaro. Der kan du også få den bedste rådgivning omkring malaria og malariapiller.

Hvilket tøj & udstyr skal jeg have med?

Kilimanjaro outfit

Det er vigtigt, at du er godt forberedt med det rigtige udstyr.

På vejen mod toppen kommer du igennem 4 forskellige klimazoner, og du skal derfor være forberedt på gennemsnitstemperaturer fra +27 grader til -26 grader.

Det betyder tøj i mange lag!

Derudover skal du sørge for at have en god, ergonomisk taske med til de ting, som du selv skal bære. Bærerne kan bære op til 15 kg. af din medbragte bagage.

Hvilket fodtøj skal jeg have på?

Gode vandrestøvler er essentielle for en god tur.

Sørg for at have nogle vandrestøvler, der hverken er for lette eller for tunge. De skal være varme, vandtætte og gerne med ankelstøtte. Hertil er det godt at have benvarmere til underbenet, der kan spændes fast på dine vandrestøvler. Og vigtigst af alt: Sørg for at gå dit fodtøj til hjemmefra

Udover det nævnte skal du også have vandresokker til områder, hvor det er varmt og områder, hvor det er koldt. F.eks. uldsokker til de kolde områder, og strømper (til under de andre sokker), der er svedtransporterende.

På vores pakkeliste til Kilimanjaro kan du få mere information om, hvad der er godt at medbringe på turen.

Skal jeg træne op til turen?

Du behøver ikke være toptrænet for at klare trekket op ad Kilimanjaro.

Alligevel er det en god idé at forberede dig både fysisk og mentalt.

Kilimanjaro kan bestiges af alle raske mennesker i fornuftig form. Vi anbefaler dog, at du træner fysisk op til turen, og vi anbefaler også, at du får foretaget et lægetjek hos din egen læge inden afrejse.

De daglige pas er på mellem 4 og 20 km., og du vandrer mellem 3 og 7 timer pr. dag (og endnu længere på dage med nedstigning). Du skal altså have en god grundform.

Du skal også forberede dig mentalt. Det kræver både beslutsomhed og udholdenhed at kæmpe sig det sidste stykke til toppen, især hvis din krop er tynget af højdesyge.

Jeg er klar! Hvad gør jeg nu?

Skilt paa Uhuru Peak

Det en helt fantastisk oplevelse at stå på toppen af Afrikas højeste bjerg. Hvis du er klar til at komme af sted, så tag et kig på vores rejser til Kilimanjaro og vælg ruten til dit livs udfordring.

Hvis du har spørgsmål, er du meget velkommen til at kontakte vores rejsekonsulenter.

TourCompass – Fra turist til eventyrrejsende