TRYGHEDSGARANTI - LÆS MERE

The Great Migration

18.12.2017  |  opdateret: 02.05.2023
Vis alle indlæg

gnuer i serengeti
Der er dyr så langt øjet rækker.

Kæmpe flokke af dyr.

Det er næsten ikke til at fatte.

Fænomenet hedder The Great Migration – og én af Tanzanias og Kenyas absolut største attraktioner.

Hvad er The Great Migration?

gnuer på savannen

The Great Migration, på dansk ”den store gnuvandring”, dækker over den årlige vandring af flokke på i alt knap 2 millioner dyr mellem Serengeti Nationalpark i Tanzania og Masai Maras sletter i Kenya.

Flokkene består primært af gnuer, men med dem vandrer også zebraer og gazeller.

Det er verdens største og længste migration af pattedyr på land, og naturfænomenet er listet som en af de 7 naturlige vidundere i Afrika, sammen med bl.a. Ngorongoro-krateret, Victoria Falls og Kilimanjaro.

Hvorfor sker vandringen?

Der er flere teorier. Én af dem er, at vandringen er drevet af regnen.

Når græsset forsvinder, driver regnen flokkene videre mod frodigere land, hvor de kan spise og drikke. De mange dyr skal altså hele tiden bevæge sig mod grønnere græsgange for at sikre overlevelse, på trods af de farer der lurer undervejs.

Hvor kan jeg opleve den store gnuvandring?

Vandringen sker i en cyklus med uret mellem Serengetis sletter i Tanzania og Masai Mara-reservatet i Kenya, og tilbage igen – en strækning på knap 3.000 km.

Serengeti og Masai Mara er en del af samme økosystem, men dyrene kender ikke landegrænserne, og de vandrer mod de steder, hvor de kan finde føde og vand.

De vandrer ofte i grupper på flere tusind dyr, der er undervejs på migrationsruten, men det er heller ikke unormalt, at grupper afviger fra den ”normale” rute.

Hvornår kan jeg opleve de mange dyr?

kort over den store gnumigration

Den store vandring er en kontinuerlig proces, der sker igen og igen, år efter år. Det er altså ikke bare en årlig begivenhed, men noget du kan opleve hele året rundt på forskellige steder på dyrenes rute.

Det er en naturlig begivenhed, og derfor er det svært at fastslå både det præcise tidspunkt for migrationen, den eksakte rute og derved også, hvornår dyrene er på de enkelte steder. Guiden herunder er derfor vejledende.

Gnuvandringen måned for måned

1) januar – marts: Kælvesæson

kælvesæson
Fra omkring januar er dyreflokkene i den sydlige del af Serengeti Nationalpark og i Ngorongoro-reservatet, bl.a. i området omkring vores camp, Ngorongoro Wild Camp.

Og på denne årstid er det kælvesæson.

I en periode på to-tre uger fødes der over en halv million gnukalve. Faktisk fødes der op mod 8.000 kalve om dagen, når kælvesæsonen er på sit højeste. De små gnukalve er hurtige til at komme på benene og bliver derfor også hurtigt en del af flokken – i hvert fald hvis de ikke bliver ofre for rovdyr som løver og leoparder.

Når vi nærmer os marts/slutningen af marts, hvor græsset er ved at være spist og kalvene er kommet til flokken, er det tid til at bevæge sig videre i søgen efter frisk føde.

2) april-juli: Vandring nordpå

gnuerne vandrer

Flokkene bevæger sig herefter langsomt mod nordvest.

Mellem april-maj er det den store regntid i Tanzania, og det kan af samme årsag være svært at følge migrationen på tæt hold.

Fra midten af maj til juli kan du opleve flokkene helt tæt på i vores camp, Ikoma Wild Camp, der ligger mellem vildtreservaterne Ikorongo og Grumeti – lige udenfor den nordvestlige del af Serengeti. Her græsser dyrene en periode i området, før de igen bevæger sig videre.

3) juli-oktober: Krydsning af Mara-floden

Krydsning af Marafloden
Fra juli/august begynder den verdensberømte krydsning af Mara-floden.

For at komme til Masai Mara i Kenya og det friske græs, er flokkene nødt til at krydse floden.

De, der overlever, bliver i Masai Mara i en periode, hvor de græsser, før de igen vender tilbage til Tanzania via endnu en tur over Mara-floden.

Krydsningen er et af The Great Migrations højdepunkter. I floderne lurer krokodillerne, der er på jagt efter de mange krydsende byttedyr, og krydsningen er derfor en dramatisk kamp for overlevelse.

Juli og august er et af de bedste tidspunkter at opleve den farlige og spektakulære krydsning, men da vandringen sker i ryk, kan krydsninger opleves indtil omkring oktober.

4) november – december: Vandring sydpå

migration i ngorongoro

Efter at have krydset floden tilbage til Tanzania, begynder flokkene igen at vandre sydpå gennem Serengeti Nationalpark.

Når vi nærmer os december/januar er flokkene tilbage omkring der, hvor de startede, og kælvesæsonen starter på ny.

Vil du opleve vandringen?

migrationen fra safaribil
Det er ikke uden årsag, at både Kenya og Tanzania er blandt Afrikas bedste safaridestinationer.

Uanset hvornår og hvor på ruten, du har mulighed for at opleve The Great Migration, er det en helt enestående oplevelse at se så store flokke af dyr samlet på ét sted.

Og vandringen opleves bedst fra en safaribil!

Tag et kig på vores safari i Tanzania og safari i Kenya, for at se udvalget af vores rejser til Serengeti Nationalpark og Masai Mara, hvor det er muligt at opleve vandringen.

Men husk. Migrationen er en naturlig hændelse, hvis timing kan variere fra år til år. Derfor anbefaler vi, at du kontakter vores rejsekonsulenter, så I sammen kan finde ud af, hvornår og hvilken rejse, der er den bedste for dig.

TourCompass– Kom helt tæt på!