TRYGHEDSGARANTI - LÆS MERE
ForsideNyheder og rejseartikler10 mexicanske retter du skal prøve

10 mexicanske retter du skal prøve

19.03.2018
Vis alle indlæg

Taco

De fleste kender det mexicanske køkken, og du kan finde de mexicanske specialiteter verden over. Alligevel er det en helt anden oplevelse at spise mexicansk, når du prøver retterne under Mexicos himmel.

Herunder kan du læse om 10 mexicanske retter, herunder 7 de bedste specialiteter fra det salte køkken, samt 3 retter fra det søde køkken.

7 traditionelle mexicanske retter

I det mexicanske køkken bruger man masser af urter, krydderier og chili til at give smag til de lækre specialiteter. Derudover er majs og bønner en essentiel ingrediens i mange mexicanske retter.

Enchiladas

Enchiladas

Enchiladas er tynde, flade majspandekager med fyld. De serveres overalt i Mexico, og man kan få enchiladas med svinekød, oksekød, rejer, grøntsager, ost og bønner. Typisk er retten toppet med en stærk sovs.

Mexicanerne har spist enchiladas i mange år, og retten er også med i den første mexicanske kogebog El Cocinero Mexicano (Den mexicanske Kok), som blev udgivet i 1831.

Oprindeligt var det mayaindianerne, der opfandt enchiladas, da de spiste fisk rullet ind i majsmelspandekager. Mayaindianerne har i dag deres egen traditionelle ret, der minder om enchiladas. I Yucatan-regionen kan man nemlig få mayaernes papadzules, som er majspandekager serveret med kogt og hakket æg indeni i stedet for kød og bønner.

Mole

Mole

Saucen mole bliver brugt til mange forskellige retter i Mexico.

Mole kommer i flere varianter, og dens farve kan være sort, rød, gul eller grøn alt afhængig af, hvilke ingredienser der bliver brugt.

Det er en lang proces at lave mole. Saucen bliver lavet over lav varme, og mexicanerne anvender over 20 forskellige slags krydderier til at producere den. Den mest berømte af molevarianterne er mole poblano, som smager af chili med et strejf chokolade.

Tacos Árabes

Tacos árabe

Det mexicanske køkken er influeret af mange forskellige lande – blandt andet Libanon.

Libanesiske immigranter kom til Mexico i slutningen af 1800-tallet, og var med til at skabe en af de mest populære fast food-retter i landet, nemlig Tacos Árabe.

Tacos Árabe består af svinekød, der er grillet på et spyd, marineret med spidskommen, oregano og derefter rullet ind i et fladt brød. Typisk bliver kødet tilsat lime, salt og salsa inden serveringen. Retten serveres med hakket løg og koriander, som er karakteristiske ingredienser i det mexicanske køkken.

Tamales

Tamales

Tamales er en meget populær spise i Mexico.

Retten laves af majsbaseret dej, der fyldes og tilberedes med ingredienser fra det søde eller salte køkken, f.eks. grøntsager, hakket oksekød og ost. Det hele pakkes ind i et bananblad, som bliver holdt sammen af en snor. Husk at lade være med at spise bananbladet!

Selvom retten er populær, kan det ikke bevises, at retten er opstået i Mexico. Over hele Sydamerika findes der forskellige variationer af tamales med ditto forskellige navne.
F.eks. er Humintas al Horno en boliviansk ret, der minder meget om de mexicanske tamales.

Tostadas

Denne specialitet er en majspandekage, der er blevet friturestegt, så den er blevet sprød.

Tostadas serveres både med og uden fyld. Når der er fyld i den sprøde pandekage, putter man stegte bønner, ost, kød eller rejer i. Garnituren bliver på den sprøde pandekage, da der også lægges af et lag guacamole på.

Fyldet, der er på specialiteten, afhænger af regionen, de bliver lavet i.

Pozole

Pozole

Den mange hundrede år gamle ret, pozole, er en sammenkogt ret. Retten er en traditionel mexicansk specialitet, og blev oprindeligt brugt i forbindelse med ofringsritualer.

Retten kommer i mange forskellige variationer enten med kylling, vegetarisk og svin.

Som så mange andre retter i Mexico er den baseret på majs og bønner, og det er en længerevarende affære at lave retten, da der skal mange forskellige krydderier i. Alligevel er det en populær ret i Mexico og ved familiesammenkomster bliver den serveret med frisk salat, lime og chili.

Elotes & esquites

Elotes

Majs er en vigtig del af mange mexicanske retter – også når det gælder snacks.

Elotes er en populær snack i Mexico, der består af grillet, røget eller kogt majskolbe, der er toppet med forskellige ingredienser som smør, chili, mayonnaise, gedeost og meget andet.

Esquites er en anden populær majssnack, hvor majsene skæres af kolben og tilberedes. Ligesom på elotes kommer der forskellige ingredienser oven på, f.eks. smør, ost, chili og lime, og retten serveres i en kop el.lign.

3 traditionelle mexicanske desserter

Churros

Churros

Churros er en populær dessert i Mexico, som du også kan få mange steder herhjemme.

Den bliver i folkemunde kaldt den mexicanske donut, men i virkeligheden er det en dessert fra Spanien.

Legenden siger, at churros blev opfundet af en hyrde, der levede oppe i bjergene. Han havde ikke mulighed for at tage til en bager, så han opfandt dette bagværk, der kunne steges på panden. I dag frituresteger man churros og serverer de sprøde stænger med chokoladesauce, sukker og/eller kanel.

Desserten er i dag populær over hele verden og fås i et væld af smage og variationer.

Flan

Flan

Mange mexicanske desserter består af bagværk med sukker drysset oven på. Alligevel er en af de mest berømte desserter den mexicanske budding – flan.

Flan er en sød budding med karamelsovs på toppen, som er inspireret af den franske dessert ”flaon”.

Flan er lavet af æg, mælk, fløde, vanilje og til sidst sukker, der bliver lavet til karamel på toppen af desserten. Du kan få desserten i mange forskellige smagsvarianter, f.eks. kaffe og chokolade.

Cocadas

Cocadas

Cocadas er en typisk mexicansk dessert-snack, der til forveksling minder om kokosmakroner.

Retten er lavet af æg, kondenseret mælk og revet kokosnød, der blandes og bages i ovnen. Der findes flere variationer af den lille kage, da nogle tilsætter mandler eller tørret frugt.

Du kan få cocadas på lokale markeder, men de bliver ofte også solgt på stranden som en snack.

Smag på Mexico med TourCompass

De traditionelle retter i Mexico varierer ofte fra region til region, men uanset hvilket sted i Mexico du rejser til, vil du møde autentisk og frisk mexicansk mad samt gamle madtraditioner, som er influeret af forskellige køkkener rundt om i verden.

Mange af de traditionelle retter kan findes på mexicanske restauranter, men du kan også finde små transportable gadekøkkener, hvor du kan nyde maden på et mexicansk gadehjørne.

Har du lyst til at smage på det autentiske mexicanske køkken, så er det bare med at komme af sted. Tag et kig på en af vores rejser til Mexico og få inspiration til din næste tur.

TourCompass – Fra turist til eventyrrejsende