TRYGHEDSGARANTI - LÆS MERE
ForsideNyheder og rejseartiklerHvornår er det bedst at besøge Australien?

Hvornår er det bedst at besøge Australien?

04.06.2023
Vis alle indlæg

Seværdigheder ved Sydney Harbour

En rundrejse i Australien byder på blændende, gyldne strande, dampende, tropiske regnskove, fascinerende storbyer og en ældgammel, rig kulturarv.

Men hvornår skal du besøge Australien?

Herunder kan du læse mere om klimaet i Australien, de forskellige sæsoner og forhåbentlig få inspiration til, hvornår det er bedst for dig at besøge det kæmpestore land Down Under.

Bemærk, at nedenstående guide er vejledende, og anbefalinger kan løbende ændre sig.

Klimaet i Australien

Storm og lyn i Brisbane

Australien kan besøges året rundt.

Australien er placeret på den sydlige halvkugle (altså syd for ækvator), hvilket betyder, at de har sommer, når vi har vinter – og omvendt. Derudover er landet stort og har flere forskellige klimazoner – både tropisk, subtropisk, ørken og tempereret klima, hvilket alle er med til at påvirke vejret i de forskellige regioner.

Overordnet set har Australien 4 sæsoner i det meste af landet, med undtagelse af det tropiske nord, der i stedet er påvirket af en regnsæson og en tørsæson.

Hvis du foretrækker en bestemt slags vejr eller nogle bestemte oplevelser, kan det være relevant at kigge på de forskellige sæsoner.

Du kan se, hvordan vejret er måned for måned i vores vejrstatistikker her.

Vejret i Australiens tropiske nord

I de tropiske regioner i den nordlige del af Australien (f.eks. i Darwin & Cairns) er der to sæsoner;

  • Regnsæson: oktober til april
  • Tørsæson: maj til september

Hvornår er det regnsæson i Australien?

Flod i Daintree regnskov

Regnsæsonen ligger mellem oktober og april.

Sæsonen er karakteriseret af vejr med høje temperaturer og høj luftfugtighed. Derudover er der risiko for storm- og monsunvejr, men det regner sjældent hele dage, og du får ofte solrige dage med eftermiddagsregn.

For mange er regnsæsonen ikke det mest oplagte tidspunkt at besøge det nordlige af Australien på, hvorfor der også vil være færre besøgende i nord her end i årets resterende måneder.

Men der er flere gode ting ved at rejse i denne periode. Regnsæsonen giver dig eksempelvis en enestående mulighed for at opleve naturens kræfter helt tæt på, når den opfører et dramatisk show af torden og lyn, der lyser himlen op. Regnvejret giver  ogsånyt liv til naturen, og der kommer knald på vandfald, der ellers kan være tørret ud eller have mindre flow pga. manglende regn i tørsæsonen.

Mange foretrækker at rejse mod slutningen af regnsæsonen (og starten af tørsæsonen), fordi du her får det bedste af begge verdener; frodig natur men også mindre regn.

3 fordele ved at rejse i regnsæsonen:

  • Regnen giver liv til de grønne landskaber, og der kommer knald på floder og vandfald
  • Enestående mulighed for at opleve et spektakulær lynshow
  • Regnsæsonen betyder færre besøgende i nord

Hvornår er det tørsæson i Australien?

Solrig dag over Port Douglas

Tørsæsonen ligger mellem maj og september.

I tørsæsonen kan du forvente lune dage med masser af solskin og blå himmel, næsten ingen regn samt kølige nætter. Temperaturerne er lavere end i regnsæsonen, ofte tæt på 30 grader, og de kommer sjældent under 17 grader i gennemsnit.

Tørsæsonen er et rigtig godt tidspunkt at snorkle i Great Barrier Reef. Pga. den manglende regn er vandet roligere og klarere, og det bliver derfor nemmere at udforske livet under vand. Tørsæsonen falder desuden sammen med det bedste tidspunkt at opleve hvaler nær Cairns, hvor du bl.a. kan være heldig at opleve pukkelhvaler.

3 fordele ved at rejse i tørsæsonen

  • Tørre og solrige dage med varme temperaturer
  • Fantastisk strandvejr, hvis du vil slikke sol på de nordlige strande
  • Bedste tidspunkt at snorkle i ved Great Barrier Reef, fordi vandet er klarere, samt mulighed for at opleve hvaler

Årstiderne i resten af Australien

I resten af Australien, f.eks. i storbyer som Sydney, Melbourne og Brisbane, er der 4 forskellige årstider, som vi kender det herhjemme.

Da Australien ligger på den sydlige halvkugle, ligger årstiderne modsat Europas, og Australien har derfor sommer, når vi har vinter:

  • Forår: september til november
  • Sommer: december til februar
  • Efterår: marts til maj
  • Vinter: juni til august

Hvornår er det forår i Australien?

Forårsblomstring i Sydney

Foråret i Australien ligger mellem september og november.

Vejret er varmere end i den australske vinter (vores sommer), men køligere end i den australske sommer (vores vinter). Generelt er foråret karakteriseret af solrige dage og køligere nætter. Dagtemperaturerne er dog stadigt relativt varme og kan nå op mod 20-25 grader i gennemsnit i Sydney og Melbourne, og lidt varmere i Brisbane.

I forårsmånederne begynder alt at springe ud, og du kan opleve et farveorgie af vilde blomster, f.eks. i Sydney. Det behagelige vejr er oplagt til de mange udendørsaktiviteter, som du kan tage dig til i storbyerne, f.eks. at se en god film under åben himmel eller besøge nogle af de smukke parker.

Foråret er skuldersæson (sæsonen mellem høj- og lavsæson), og overordnet set er foråret et rigtig godt tidspunkt at besøge hele landet på.

3 fordele ved at rejse i forårsmånederne:

  • Godt tidspunkt at opleve hele landet på
  • Behageligt vejr, der er ideelt til udendørs oplevelser, f.eks. open air-biografer eller besøg i nationalparker som Blue Mountains
  • Mulighed for at opleve landskaberne tapetseret med farverige, vilde blomster

Hvornår er det sommer i Australien?

Solnedgang ved Great Ocean Road i sommer

Sommeren i Australien ligger mellem december og februar.

Vejret er solrigt med masser af blå himmel. Temperaturerne er meget varme, og i Sydney, Melbourne og Brisbane kan dagtemperaturerne nå op mod 30 grader i gennemsnit (varmest i Brisbane).

Sommeren er højsæson, og det er også i denne periode, at de australske børn holder ferie. I februar er de australske børn retur i skolerne, og travlheden fortager sig en smule.

Rigtig mange vælger at booke ferie i den australske sommer, og der er stor efterspørgsel på rejser her. Vi anbefaler, at du booker i god tid, hvis du gerne vil rejse over jul og nytår, samt i januar, hvor der også fejres Australia Day d. 26. januar.

3 fordele ved at rejse i sommermånederne:

  • Mulighed for at holde jul under blå himmel
  • Lange aftner, der er ideelle til barbecue (barbies) og mange traditionsrige festligheder med fyrværkeri, f.eks. Australia Day
  • Fantastisk vejr til at udforske strande og kyster og andre udendørsaktiviteter

Hvornår er det efterår i Australien?

Solnedgang over Uluru

Efteråret i Australien ligger mellem marts og maj.

Vejret er varmest i starten af perioden, og marts-april kan få gennemsnitlige dagtemperaturer på op mod 25 grader i Sydney og Melbourne, som dog falder mod slutningen af perioden.

Ligesom foråret er efteråret skuldersæson (sæson mellem lav- og højsæson), hvilket er et godt tidspunkt at besøge hele landet på. Efteråret byder på billedskønne landskaber, som farverne skifter til orange, rød og brun i løbet af efteråret.

Perioden falder sammen med slutningen af regnsæsonen og starten på tørsæsonen i nord, hvilket er et eftertragtet tidspunkt for mange at besøge den nordlige del af Australien, fordi naturen er frodig efter de foregående måneders regn, og det regner mindre.

Efteråret er desuden et godt tidspunkt at besøge det røde centrum og Uluru, hvor du kan forvente solrige dage og lune nætter.

3 fordele ved at rejse i efterårsmånederne:

  • Godt tidspunkt at opleve hele landet på
  • Milde temperaturer, der gør det ideelt at udforske nationalparkerne i
  • Billedskønne landskaber, der er indhyllet i smukke efterårsfarver

Hvornår er det vinter i Australien?

Pukkelhval ved solnedgang ud for Sydney

Vinteren i Australien ligger mellem juni og august.

Vintermånederne er årets koldeste måneder. Vejret kan være skyet, om end der også forekommer masser af solskin. Selvom det er vinter, er temperaturerne fortsat lune med gennemsnitlige temperaturer på op mod 15-17 grader i Melbourne og Sydney.

Vinteren er lavsæson (dog ikke i nord), og du kan opleve færre besøgende (end ellers). Samtidig er det højsæson i Darwin, Cairns og ved Great Barrier Reef, hvor der er tørsæson med masser af solskin og lune temperaturer. Hvis du drømmer om at opleve Uluru og Kata Tjuta er vinteren også blandt de bedste tidspunkter, fordi temperaturerne er behagelige og der er meget lidt regn.

Til slut er der i denne periode mulighed for at opleve pukkelhvaler på vej mod nord langs den sydlige østkyst, f.eks. ud for Sydney – Specielt mellem midt juni og midt juli er der gode chancer.

3 fordele ved at rejse i vintermånederne:

  • Lune temperaturer til at tage på sightseeing i de spændende, australske byer
  • Mulighed for at se hvaler ved østkysten
  • Blandt de bedste tidspunkter at opleve Uluru, fordi temperaturerne er behagelige

Se vores rejser til Australien herunder:

TourCompass – Fra turist til eventyrrejsende