TRYGHEDSGARANTI - LÆS MERE
ForsideNyheder og rejseartiklerCenoter i Mexico: en guide til Yucatáns underjordiske skatte

Cenoter i Mexico: en guide til Yucatáns underjordiske skatte

07.02.2024
Vis alle indlæg

Lys skinner ned igennem Ik Kil-cenoten

Det er intet mindre end magisk at se solens stråler, der fra en skyfri himmel rammer ned igennem åbningen i en cenote.

Strålerne fremhæver de azurblå og turkise farver i vandet, der står i skarp kontrast til grottens mørke og de grønne planter, der vokser vildt ned ad siderne.

Vi er helt blæst bagover af Mexicos smukke cenoter!

De smukke, naturlige ferskvandshuller findes overalt på Yucatán-halvøen i Mexico og byder på vidt forskellige oplevelser og indtryk. Ens for dem alle er dog, at de er tiltrængte oaser i den mexicanske varme, hvor du kan få dig en forfriskende svømmetur.

Læs om Yucatáns underjordiske skatte herunder.

Hvad er en cenote?

Ik Kil-cenoten set fraoven

De mexicanske cenoter på Yucatán-halvøen er naturlige underjordiske vandhuller, dannet af kollaps i de kalkstenslag, der dækker halvøen. Cenoterne har en unik geologisk oprindelse og blev dannet for mange millioner af år siden.

Hver cenote har sine unikke træk, og de varierer i størrelse, form og dybde. Nogle cenoter er åbne og let tilgængelige, mens andre kræver at blive udforsket gennem grotter eller underjordiske passager med snorkel- eller dykkerudstyr.

Hvor cenoterne i dag er blevet populære attraktioner både for besøgende og lokale, så har de i gammel tid haft kæmpe betydning for mayaernes tro og ikke mindst overlevelse.

Cenoternes historiske betydning

Overbliksbillede fra Suytun-cenoten i Mexico

For mayaerne repræsenterede cenoter vigtige åbninger til den underjordiske verden, kendt som Xibalba.

Ifølge mayaernes tro var Xibalba et sted med guddommelige kræfter og åndelig betydning.

Mayaerne betragtede cenoter som hellige og uundværlige for deres daglige liv. Disse naturlige vandkilder var ikke kun vigtige for drikkevand, men også for ceremonielle formål. Cenoterne blev ofte brugt som ofringssteder, hvor mayaerne ofrede genstande som keramik, jade og endda mennesker for at appellere til guddommelige kræfter og sikre velstand og beskyttelse.

Cenoter spillede også en central rolle i mayaernes landbrugspraksis, da de fungerede som pålidelige vandkilder i det ellers tørre klima. Mayaerne skabte komplekse vandingskanaler og dyrkningsområder omkring cenoter for at maksimere deres landbrugsproduktion.

I dag fungerer cenoter ikke kun som historiske og kulturelle vidnesbyrd om mayaernes civilisation, men også som unikke attraktioner for besøgende på Yucatán-halvøen i Mexico. Derudover er cenoterne mange steder også fortsat en kilde til vand for de lokale.

7 steder du kan opleve cenoter på Yucatán-halvøen

Christina standing in the Oxman cenote in Mexico

Nogle estimater siger, at der findes mere end 6.000 cenoter på Yucatán-halvøen. Nogle af dem er kendte destinationer, mens andre ligger mere afsides og er mindre besøgte.

Det er umuligt at opleve dem alle, men vi kan varmt anbefale, at du oplever mindst én af disse unikke naturfænomener, når du er i Mexico.

Vi har udvalgt 7 steder, som du kan vælge at besøge på vores rejser til Mexico, hvor du kan opleve de enestående cenoter.

Santa Bárbara – nær Merida:

Cenote i Santa Santa Bárbara nær Merida

Hvorfor vælge Santa Bárbara: Her er noget for enhver smag – Santa Bárbara har nemlig tre forskellige cenoter. Cenote Cascabel er en grotte, som kun har en lille indgang udefra, hvor klippeformationerne og vandet er indirekte oplyst, hvilket giver dig følelsen af at være i en anden verden. Cenote Chacsikín har et mindre lyshul foroven, som oplyser det turkisfarvede vand med en dybde på ca. 16 meter. Cenote Xooch’ er en åben cenote med en vanddybde på ca. 40 meter. Cenoten giver dig følelsen af at være landet i en lille oase, omgivet af jungle.

Popularitet: Santa Bárbara er et populært besøgssted, men da området generelt er større og her er flere cenoter, føles det ikke nær så travlt som ved nogle af de andre steder.

Faciliteter: Omklædningsrum og bruser. Skabe til tøj og værdier. Restaurant og souvenirbutik på stedet.

Sikkerhed: Redningsvest er obligatorisk.

Entre: ca. 350 MXN

Ik Kil – nær Chichen Itza:

Cenote Ik Kil tæt på Chichen Itza

Hvorfor vælge Il Kil: Il Kil er en virkelig smuk, åben cenote med frodig vegetation, der hænger ned fra toppen. En stejl trappe med gelænder fører dig ned til cenoten. Det er muligt at bade i det forfriskende ferskvand og springe i fra et klipperepos. Den dybe kløft og det turkisblå vand gør Ik Kil til et populært stop for svømning og dykning med en dybde på 48 meter.

Popularitet: Il Kil er meget populær, så vær forberedt på, at der kan være mange besøgende.

 Faciliteter: Fine omklædningsfaciliteter og udendørsbruser. Skabe til tøj og værdier. Restaurant og kiosk på stedet.

 Sikkerhed: Der er livredder. Redningsvest er obligatorisk.

 Entre: ca. 200 MXN

Suytun – nær Valladolid:

Cenote Suyun tæt på Valladolid

Hvorfor vælge Suytun: Cenote Suytun er et spektakulært syn. En lang trappe fører dig ned i en grotte, hvor der kun er et lille lyshul foroven. Der er også mulighed for at bade her blandt små fisk, men der er mange besøgende, som kun kommer her for at se den flotte cenote og tage billeder. Vil du ud og bade, er det en god idé at medbringe badesko, da vandet er meget lavt nogle steder, og der kan være mange sten på bunden.

Popularitet: Suytun er et populært sted, og vi anbefaler at planlægge et besøg tidligt på dagen. Der er mange besøgende, der ofte står i kø for at tage billeder ved middagstid, hvor solens stråler skinner igennem, så lyset rammer en platform i vandet midt i cenoten.

Faciliteter: Omklædningsrum og bruser. Skabe til tøj og værdier. Restaurant og kiosk på stedet.

Sikkerhed: Der er mulighed for at leje en redningsvest.

Entre: ca. 250 MXN

Oxman – nær Valladolid:

Cenote Oxman tæt på Valladolid

Hvorfor vælge Oxman: Cenote Oxman er en åben cenote med frodig plantevækst og trærødder ned langs siderne, der får dig til at føle, at du er landet midt i en filmkulisse. Her kan du bade i det friske vand med små fisk, der svømmer rundt, eller svinge dig ud i rebet fra kanten og lege tarzan.

Popularitet: Der er mange besøgende, så kom gerne tidligt.

Faciliteter: Omklædningsrum og bruser. Skabe til tøj og værdier. Restaurant og kiosk på stedet. Pool med solstole.

Sikkerhed: Der er mulighed for at leje en redningsvest.

Entre: ca. 150 MXN

Gran Cenote – nær Tulum:

Gran Cenote tæt på Tulum

Hvorfor vælge Gran Cenote: Gran Cenote består af to åbne cenoter, hvor du kan svømme igennem en grotte, som forbinder dem. Det er et populært sted at tage hen for at svømme, snorkle og dykke, for vandet i cenoterne er krystalklart og fulde af liv. Her er både små fisk og skildpadder, som svømmer rundt samt flagermus, der holder til inde i grotten. Medbring dit eget snorkeludstyr eller lej det på stedet, så du rigtigt kan studere ferskvandshullet og dets liv.

Popularitet: Gran Cenote er et populært sted, og vi anbefaler at planlægge et besøg tidligt på dagen.

Faciliteter: Ingen omklædningsrum, men der er toiletter og udendørsbruser. Skabe til tøj og værdier. Stort græsområde til at slappe af. Ingen restaurant eller bar.

Sikkerhed: Redningsvest er obligatorisk.

Entre: ca. 500 MXN pr. person

La Calavera – nær Tulum:

La Calavera tæt på Tulum

Hvorfor vælge La Calavera: La calavera betyder ”dødningehovedet” på spansk, hvilket man med lidt god fantasi godt kan se, hvis man ser cenoten fra den rigtige vinkel. Den ligger kun få hundrede meter fra Gran Cenote og er en lidt anden én af slagsen. Den tiltrækker de lidt mere eventyrlystne, for her har du mulighed for at hoppe ned gennem dødningehovedets mund og øjne. Der er også mulighed for at tage trappen ned og udforske det underjordiske vandhul. Omkring cenoten er der fint pyntet op med farverige flag og dødningehoveder.

Popularitet: Mellem, da den ikke er for alle (ikke børnevenlig).

Faciliteter: Ingen omklædningsfaciliteter og kun enkelte toiletter samt udendørsbruser. Solstole rundt om cenoten. Bar på stedet. (nov.2023 – De er i øjeblikket ved at bygge en restaurant og bedre omklædningsfaciliteter).

Sikkerhed: Ingen livredder. Der er mulighed for at leje en redningsvest.

Entre: ca. 250 MXN

Dos Ojos – nær Tulum:

Den smukke Cenote Dos Ojos i Tulum

Hvorfor vælge Cenote Dos Ojos: Kendt for det krystalklare vand og de imponerende grottesystemer.  Cenote Dos Ojos tiltrækker mange dykkere og snorklere. Navnet oversættes til “to øjne” på grund af de to tætliggende cenoter, der synes at være forbundet. Der er mulighed for at leje snorkeludstyr, så du selv kan svømme på opdagelse i det underjordiske vandhul.

Popularitet: Cenote Dos Ojos er et meget populært sted, og vi anbefaler at planlægge et besøg tidligt på dagen.

Faciliteter: Ingen omklædningsrum, men der er toiletter og bruser. Skabe til tøj og værdier. Restaurant og souvenirbutik på stedet.

Sikkerhed: Redningsvest er obligatorisk.

Entre: ca. 400 MXN

Bemærk: Vi har besøgt cenoterne i november 2023 og priser, faciliteter m.v. kan have ændret sig siden.

Ved de fleste cenoter har du mulighed for at leje snorkeludstyr, men ellers er det en god idé at medbringe det selv, hvis du ønsker at udforske cenoternes spændende undervandsverden. Vær opmærksom på, at det de fleste steder kun er muligt at betale med kontanter.

Se vores rejser til Mexico herunder: