TRYGHEDSGARANTI - LÆS MERE
ForsideNyheder og rejseartiklerNationalparker vs. private vildtreservater

Nationalparker vs. private vildtreservater

19.11.2023
Vis alle indlæg

Safari i Sabi Sands Game Reserve

Er safari i Afrika en drøm for dig?

Vi har rejser til fantastiske og enestående naturområder i Afrika, hvor vi både tilbyder verdenskendte nationalparker og private vildtreservater.

Men hvad er forskellen mellem de to? Og gør det overhovedet nogen forskel for din safari, hvor du tager hen?

I dette blogindlæg udforsker vi forskellene mellem nationalparker og private vildtreservater, og vi kommer med fordele og ulemper ved begge.

Nationalpark vs private vildtreservater – Hvad er forskellen?

Forskellen mellem nationalparker og private vildtreservater er som udgangspunkt ret ligetil.

En nationalpark er ejet og administreret af staten og er underlagt statens regler for området, hvor et privat vildtreservat er privat ejet, ofte af en eller flere lodges der ligger i området. Dertil findes der også det, man kalder ”concessions”, som er private områder inden for eller lige uden for en nationalpark.

Men hvad betyder forskellene i praksis? Og hvorfor skal du vælge den ene fremfor den anden?

Et hurtigt overblik over forskellene

Nationalparker Private vildtreservater
Ejerskab Statsejet Privat, ofte safari-lodges
Love og regler Er underlagt statens love og regler Opererer under egne regler
Åbningstider Faste åbningstider Egne regler
Off road-kørsel Normalt ikke tilladt Oftest tilladt
Er bushwalks muligt Typisk begrænset Ofte muligt
Overnatningsmuligheder Camps og lodges til forskellige budgetter Oftest luksuriøse camps og lodges
Naturoplevelser Større variation og unikke naturoplevelser Mindre område = mindre varieret natur

Hvorfor skal du tage på safari i en nationalpark?

Elefanter på grusvej i Kruger Nationalpark

Afrika byder på utallige smukke nationalparker, der er kendte for sit eminente dyreliv. Serengeti, Chobe og Kruger Nationalpark er blot nogle af de enestående naturområder, hvor vi har rejser til.

Når du er på safari i en nationalpark, så får du adgang til et stort naturområde, som du har mulighed for at bevæge dig rundt i på udkig efter områdets spændende dyreliv. Dertil kommer der, at det store netværk af rangers, der er på safari med gæster i området, løbende er i kontakt med hinanden med informationer om, hvor de forskellige dyr opholder sig. Det giver dig en god chance for at få nogle exceptionelle dyreoplevelser. Til gengæld kan det i de store nationalparker betyde, at du er for langt væk til at nå at få disse oplevelser, før dyrene igen er videre.

Hvad er fordelen ved safari i nationalparkerne?

To gorillaer i Bwindi i Uganda

I kraft af nationalparkens store størrelse har du også adgang til mere varieret natur og i nogle tilfælde også et mere varieret dyreliv. Sletter, skove, søer og floder. Nogle dyr kan lide at opholde sig i trætoppene – andre, hvor der er vand. I nationalparkerne finder du typisk det hele, fordi de dækker så stort et område.

Derudover byder nogle steder på en så særegen natur og oplevelser, at du er nødt til at besøge en nationalpark for at opleve det. Det kunne f.eks. være den spektakulære natur i Ngorongoro-krateret i Tanzania, gnuernes krydsning af Mara-floden på grænsen mellem Masai Mara National Reserve i Kenya og Serengeti Nationalpark i Tanzania eller de sjældne bjerggorillaer i Bwindi Impenetrable Nationalpark i Uganda.

Hvad er ulempen ved safari i nationalparkerne?

Da nationalparker er ejet og administreret af staten, medfølger der nogle regler, som du ikke vil opleve i private vildtreservater.

Det kan f.eks. være ting som:

  • Det er ikke tilladt at køre off road, hvilket vil sige, at bilerne skal holde sig til vejene i nationalparken. Har leoparden placeret sig i et træ langt væk, så må du finde kikkerten frem for at opleve se den tæt på.
  • Der er kun safari for private operatører inden for nationalparkens åbningstider, hvilket betyder, at natsafari er guidet af nationalparkens folk. Om end disse guider også er dygtige, så vil bilerne her værre større og der er plads til flere mennesker, og det betyder for dig, at du får en mindre intim oplevelse end det er tilfældet i private vildtreservater.
  • Du skal blive i bilen, medmindre du er på et område, hvor udstigning er tilladt. Derfor er der typisk heller ikke bushwalks i selve nationalparkerne.

Hvorfor skal du tage på safari i et privat vildtreservat?

Leopard i Sabi Sands Game Reserve

Ligesom nationalparkerne er de private vildtreservater områder, der er til for at bevare dyrelivet og deres leveområder. Her er det dog private, typisk safari-lodges, der ejer områderne.

Ofte vil det være det samme dyreliv, du oplever.

I Sydafrika findes der eksempelvis mange private vildtreservater i Great Kruger-området – altså omkring Kruger Nationalpark. Der er ingen hegn imellem områderne, så de dyr, der lever i nationalparken, kan vandre ind i de private vildtreservater (og retur), når det passer dem. Det betyder dog også, at hvis den leopard, du gerne ville opleve, er vandret ind i nationalparken, så er det gæsterne i nationalparken, der den dag kan være heldige at spotte den.

Hvad er fordelen ved safari i private vildtreservater?

Løve går i mørket i Greater Kruger-området

Selvom eksistensgrundlaget er det samme – altså at bevare Afrikas enestående dyreliv og deres leveområder – så er en stor forskel mellem private vildtreservater og nationalparkerne, at de ikke er underlagt de samme regler. Det betyder for dig, at du kan opleve dyrelivet, hvor det er. Du har mulighed for at køre off road eller tage på bushwalk, og der er større frihed og fleksibilitet til at komme helt tæt på dyrelivet i hele vildtreservatet (også væk fra vejene) ved og efter solnedgang/før solopgang, hvor dyrelivet også er mest aktivt.

Og så er en af de største fordele ved at vælge en safari i et privat vildtreservat eksklusiviteten; Her skal du ikke dele dine oplevelser med mange andre besøgende, som det kan være tilfældet i nationalparkerne, specielt i højsæsonen. Nationalparkerne er både mere populære og mere tilgængelige (særligt i forhold til prisen), og det betyder altså også, at et ophold i et privat vildtreservat er langt mere eksklusivt. Derudover har du i private vildtreservater mulighed for at blive længere tid på samme sted, hvis I har fundet noget spændende, fordi du ikke skal gøre plads til andre besøgende. Du får altså her både færre regler, færre besøgende og mere luksus.

Hvad er ulempen ved safari i private vildtreservater?

At opholde sig i et privat vildtreservat betyder, at du får et mere luksuriøst ophold, da disse lodges ofte er 5-stjernede og/eller kommer med all inclusive – det gælder f.eks. sydafrikanske Sabi Sabi Private Game Reserve, hvor du er på safari i Sabi Sands Game Reserve i Greater Kruger-området, og Kariega Game Reserve, der ligger ved Kariega-dalen i Eastern Cape.

I kraft af, at det er mere eksklusivt og luksuriøst at opholde sig i private vildtreservater, så er det også mere omkostningsfyldt. Dertil kommer, at området er mindre og dyrelivet mere begrænset end i nationalparkerne.

Det betyder altså:

  • Det er oftest en del dyrere at bo i et privat vildtreservat, fordi disse camps og lodges er mere luksuriøse (men til gengæld er alt oftest også inkluderet)
  • Naturen er mindre varieret end i en nationalpark, der er større og derfor også oftest spænder over flere økosystemer.
  • Der er ikke lige så meget prestige i at have været på safari i et privat vildtreservat. Selvom du også får enestående oplevelser her, så er der noget over at kunne sige, at man har været på safari i Serengeti eller Kruger Nationalpark.

Så hvordan vælger du?

Uanset, om du tager på safari i en nationalpark eller i et privat vildtreservat, er du garanteret at opleve Afrikas enestående dyreliv og eventyrlige natur. Hvad der er det helt rigtige for dig, afhænger af mange ting.

Hvis du vil have den mest prisvenlige safarirejse og ikke har noget imod at skulle dele din oplevelse med andre gæster, men hvor du til gengæld har adgang til et stort, kendt og måske også mere prestigefyldt område, så er en safari i en af de fantastiske nationalparker det rigtige for dig.

Hvis du derimod går op i at få den mest intime og eksklusive safarioplevelse, og du samtidigt har et højt budget til din rejse, så er en safari i et privat vildtreservat måske det rigtige for dig.

Har du brug for hjælp til at vælge? Så er du velkommen til at kontakte os. Vi kender vores destinationer, fordi vi har været der. Vi sidder derfor klar til at hjælpe dig med at finde den helt rigtige safarirejse.

TourCompass – Kom helt tæt på