TRYGHEDSGARANTI - LÆS MERE
ForsideNyheder og rejseartiklerUluru – din guide til Australiens mystiske midte

Uluru – din guide til Australiens mystiske midte

21.02.2024
Vis alle indlæg

Mand tager billede med mobiltelefon af Uluru i Australien

Når du besøger Australien, er et af de mest ikoniske steder du kan opleve, Uluru.

Den store sandstensmonolit, der troner op i den Australske outback, imponerer alle, der får lov til at iagttage den.

Herunder får du vores guide til dit besøg ved Uluru, Australiens mystiske midte.

Hvad er Uluru?

Uluru i solnedgangen

Beliggende i Uluru-Kata Tjuta National Park i det centrale Australien, omkring 440 kilometer sydvest for Alice Springs, er Uluru, tidligere også kendt som Ayers Rock.

Uluru er en stor, rødlig sandstensmonolit, der rejser sig majestætisk op fra det omkringliggende ørkenlandskab. Den mere end 500 millioner år gamle monolit har en imponerende højde på 348 meter, men det er kun den synlige top af stenen. Faktisk er Uluru op til 6 km dyb under jorden.

Udover dens geologiske imponerende karakter er Uluru også en central del af det lokale Anangu-folks kulturelle og spirituelle traditioner.

Hvad betyder Uluru?

Betydningen af Uluru stammer fra det lokale Anangu-sprog, og det har forskellige betydninger afhængigt af konteksten.

Generelt refererer det til noget stort eller imponerende.

For Anangu-folket har Uluru også en dyb spirituel betydning, da det er forbundet med mange drømmetidshistorier og ceremonier. Anangu-folket har befolket nationalparken i 60.000 år, så hvis du snakker med de indfødte under dit besøg, vil du opleve en helt særlig lokalfortælling.

Historien bag Uluru

Uluru set fra oven
Uluru har en imponerende historie, der strækker sig mere end 500 millioner år tilbage, hvor Uluru og Katja Tjuta begyndte at blive dannet.

Ifølge historier fra det indfødte folk, har Uluru rødder tilbage i tidernes begyndelse, hvor tre forfædre fra regionen spillede en afgørende rolle i skabelsen af landskabet. Det var dog først i 1870’erne, at Uluru blev opdaget af ikke-indfødte, nemlig af opdagelsesrejsende William Gosse og William Giles, da de ankom til den australske outback.

Gosse navngav sandstensmonolitten Ayers Rock efter den daværende guvernør (chief secretary) i Sydaustralien, Sir Henry Ayers. Samtidig gav Giles navnet The Olgas til klippeformationerne Kata Tjuta efter den regerende dronning Olga af Wurttemburg.

I starten af 1900-tallet erklærede den australske regering ejerskab over landet, men det var først i 1983, at det blev returneret til Anangu-folket.

Hvorfor hedder det ikke Ayers Rock mere?

Da landet blev returneret til Anangu-folket i 1983, var navnet på sandstensmonolitten stadig Ayers Rock.

Ayers Rock var det mest udbredte navn indtil 1993, hvor det officielt blev ændret til Ayers Rock/Uluru, og stedet blev det første område i Northern Territory, der har fået to navne.

I 2002 anmoder foreningen Regional Tourism Association om, at stenens navne bliver byttet om. Dette førte til, at stenen nu officielt hedder Uluru/Ayers Rock.

I dag er Uluru derfor det mest korrekte navn, der samtidig også viser respekt og anerkendelse over for Anangu-folkets ejerskab over jorden. 

Hvornår er det bedst at besøge Uluru?

Omgivelserne ved Uluru og Kata Tjuta

Uluru er en fantastisk oplevelse året rundt.

Det centrale Australien, hvor Uluru ligger, oplever meget varme somre (vores vinter) med dagtemperaturer, der kan nå 45 grader. Så hvis du vil opleve Uluru i mere behagelige temperaturer, skal du besøge monolitten i de køligere måneder fra maj til september, hvor du kan opleve mildere temperaturer og en klar himmel.

Selvom det ikke lige er det, man forbinder med den australske outback, kan der i den australske vinter, altså i månederne juni til august, opleves nattefrost og kolde dage. Hvis du vælger at besøge Uluru i de kolde måneder, er det derfor vigtigt, at du også pakker noget varmt tøj.

Uanset hvornår du beslutter dig for at rejse til Australiens røde centrum, vil Uluru uden tvivl efterlade dig forundret over naturens magi og det dybe kulturelle fundament, der gør dette sted så unikt. Tag dig tid til at fordybe dig i områdets historie, og lad dig inspirere af den storslåede skønhed, som Uluru repræsenterer.

Hvad kan jeg opleve ved Uluru?

Field of Light ved Uluru i Australien

Uluru tilbyder en række oplevelser for besøgende: Fra spirituelle vandreture til levende lysinstallationer. Her er et kig på nogle af de aktiviteter, du kan opleve i dette fortryllende landskab:

Base walk: Gå en tur rundt om Uluru på basestien og oplev de skiftende farver ved solopgang og solnedgang. Du kan vælge at gå hele den 10 km lange tur eller på udvalgte dele af den – hver sektion har noget forskelligt at byde på. Hold i øvrigt øje med områdets mange smukke fugle.

Kata Tjuta: Besøg den nærliggende Kata Tjuta, en gruppe af store klippeformationer, der også har stor kulturel og geologisk betydning. En af de mest populære vandreture gennem de smukke klippeformationer er turen gennem Walpa Gorge. Glæd dig til at høre guiden fortælle om den oprindelige befolknings tilknytning til stedet.

Kulturelle oplevelser: Tag på guidede ture og kulturelle oplevelser arrangeret af det lokale Anangu-folk, som giver dig indblik i områdets dybe kulturelle betydning.

Field of light: Bruce Munros kunstinstallation, Field of Light, har siden 2016 imponeret besøgende med de ca. 50.000 solcelle-stænger og -lamper, der lyser ørkenen op efter solnedgang.

Du må gerne fotografere – men respekter hellige steder

Uluru er en af de mest fotograferede naturfænomener i verden, så under dit besøg kan du sagtens tage dit kamera frem. Når du tager billeder, er det dog vigtigt at huske, at visse dele af Uluru og det omkringliggende område er hellige for Anangu-folket. Disse områder indeholder historier og traditioner, som har været en del af Anangu-kulturen i tusinder af år, og du kan vise dem respekt ved at lade dit kamera blive i tasken.

Det gælder f.eks. steder som Mala Puta og Pulari, der begge er vigtige sider i Anangu-folkets historiebog. Ved Mala Puta maler de ældre kvinder på væggene, hvor de på den måde fortæller historier til de yngre generationer.

Derudover er det også en god idé at spørge om lov, før du tager billeder af Anangu-folket.

Jeg er klar! Hvad gør jeg nu?

Oplev omgivelserne ved Uluru i Australien

Det en helt fantastisk oplevelse at opleve denne storslåede sandstensmonolit.

Hvis du er klar til at komme af sted, så tag et kig på vores de af vores rejser til Australien, hvor Uluru er en del af programmet og vælg din drømmerejse til den australske ørken.

Vil du opleve Ulurus magi?

Se vores rejser med Uluru her: