TRYGHEDSGARANTI - LÆS MERE
ForsideNyheder og rejseartiklerOplev UNESCOs verdensarv i Asien

Oplev UNESCOs verdensarv i Asien

03.06.2018
Vis alle indlæg

Angkor Wat

Sydøstasien byder på mange storslåede kultur- og naturområder, som er optaget på UNESCOs verdensarvsliste.

UNESCOs Verdensarvsliste er en liste over bevaringsværdig kultur- og naturarv, der har betydning for vores historie. Stederne illustrerer ofte vigtige epoker i et lands historie, som også har påvirket landets nuværende civilisation.

Som rejsende er besøg til steder, der er optaget på UNESCOs verdensarvsliste, ofte lig med store oplevelser.

Nedenfor at vi udvalgt 9 spændende UNESCO-seværdigheder, du kan besøge på din næste rejse til Øst- og Sydøstasien.

Borobudur på Java, Indonesien

Borobudur Java

Når du udforsker øen Java, er Borobudur et must see.

Borobudur er verdens største buddhistiske monument. Templet blev bygget i det 8. og 9. århundrede af Sailendra-dynastiet, og forladt omkring det 15. århundrede. Herefter lå Borobudur øde i flere hundrede år.

Det blev genopdaget i det 19. århundrede af Javas britiske guvernør sir Thomas Standford Raffles. På det tidspunkt var Borobudur dog helt dækket af aske fra et vulkanudbrud.

Når du besøger Borobodur, kan du gå til toppen af det enorme monument, der er bygget som en trin-pyramide.

På vejen op ad templet oplever du de mange smukke statuer og relieffer, der fortæller om Buddhas liv. Fra toppen får du en fantastisk udsigt over grønne skove og bjerge.

Den gamle bydel i Hoi An, Vietnam

hoi an den gamle bydel

I det centrale Vietnam finder du byen Hoi An, og dens charmerende gamle bydel.

Bydelen er optaget på UNESCOs verdensarvsliste, da den er et eksempel på en meget velbevaret handelsby fra det. 15. til det 19. århundrede.

Bydelen er gennem tiden blevet påvirket af kinesisk, japansk og europæisk kultur, hvilket har givet byen har en helt unik atmosfære og udtryk. Oplev f.eks. Den Japanske bro, som er bygget i japansk stil.

Broen blev bygget af de japanske indbyggere og skulle forbinde japanerne med de kinesiske handelsmænd, som boede på den anden side af floden i 1600-tallet. I dag er Den Japanske Bro en af Vietnams mest berømte broer, og et symbol for Hoi An.

Den gamle bydel får en helt ny atmosfære om aftenen, da flere af gaderne bliver oplyst af farverige papirlanterner. Så efter mørkets frembrud kan du få nogle smukke billeder af både den japanske bro, som også er oplyst, bydelens gamle gader samt de mange papirlanterner.

Det Centrale Højland, Sri Lanka

Sri Lanka World's end

Sri Lankas Centrale Højland er optaget på UNESCOs verdensarvsliste pga. højlandets store biodiversitet.

Højlandet er delt op i tre områder: the Peak Wilderness Protected Area, Knuckles Conservation Forest og Horton Plains Nationalpark.

Områderne har et fantastisk dyreliv, og er hjem for både leoparder, vildsvin og sambarhjorter. Derudover finder man også plantearter, som ikke vokser andre steder i landet, teplantager og brusende vandfald.

På udvalgte rejser til Sri Lanka besøger du Horton Plains, der er en af Sri Lankas smukke fantastiske nationalparker. Et af højdepunkterne på din vandretur i Horton Plains er udsigtspunktet ”World’s End”.

Fra kanten af World’s End står du, så du kan se 1.000 meter ned i afgrunden. Udsigtspunktet byder også på en fantastisk udsigt udover nationalparkens bjerge, der er dækket af tågeregnskov, og på en klar dag kan du se helt til Sri Lankas sydkyst.

Luang Prabang, Laos

Wat Xieng Thong i Luang prabang Laos

I det nordlige Laos ligger byen Luang Prabang – en af Laos’ største seværdigheder.

Hele byen er optaget på UNESCOs verdensarvsliste, fordi den har en unik blanding af laotisk og europæisk arkitektur fra kolonitiden i det. 19. og 20. århundrede.

Et godt eksempel på dette er byens berømte attraktion, Royal Palace Museum, der er en blanding mellem fransk og laotisk arkitektur.

Paladset blev bygget mellem 1904 og 1909 og har tidligere været hjem for kongefamilien. I dag er det et museum. En af hovedattraktionerne på museet er Prabang-Buddhaen – en 83 cm høj Buddha, lavet af guld.

Luang Prabang er desuden omgivet af fantastisk natur, og du kan f.eks. besøge de berømte Kuang Si-vandfald. Hvis du bare trænger til at slappe af, kan du blot nyde Luang Prabangs afslappede atmosfære eller besøge nogle af byens caféer og restauranter.

Shirakawa-go Gokayama, Japan

Shirakawago

Shirakawa-go og Gokayama er to små japanske landsbyer, der ligger i de japanske alper i det centrale Japan – afsides og afskærmet fra resten af verden.

Landsbyerne er berømte for deres gassho-zukuri-huse.

Gassho-zukuri betyder ”bygget som hænder i bøn”, og husene har fået navnet, da strukturen på deres stråtage ligner en munks hænder under bøn.

Husene er cirka 300 år gamle, og deres arkitektur findes ikke andre steder i Japan, hvilket er årsagen til, at landsbyerne er optaget på UNESCOs verdensarvsliste.

Landsbyerne blev grundlagt i 11. århundrede. I mange år har det været meget svært at rejse dertil, pga. deres afsides beliggenhed og vejrforholdene omkring byerne. Det er nemlig dét område i Japan, hvor der falder mest sne.

Kontakten med omverdenen var derfor meget begrænset. Det har gjort, at samfundene har haft deres helt egne unikke traditioner og levemåder, og derved gode eksempler på, hvordan kulturer tilpasser sig omgivelserne.

Sukhothai Historical Park, Thailand

Wat Mahathat i Sukhothai

I det centrale Thailand ligger Sukhothai Historical Park.

Sukhothai Historical Park er ruinerne fra Sukthohai, der var hovedstaden i den nordlige del af Thailand (Kongedømmet Sukhothai) i det 13. og 14. århundrede. Man mener, et var her den thailandske civilisation opstod i det 13. århundrede.

I dag ligger der 190 gamle og smukke ruiner fra templer og det gamle kongepalads spredt udover parken. Området er optaget på UNESCOs verdensarvsliste, fordi der er flere monumenter, som har været grundlæggende for den thailandske arkitektur.

Det største og mest besøgte bygningsværker i parken er Wat Mahathat som blev bygget mellem 1292 og 1347, og var det religiøse epicenter i kongedømmet. Her oplever du en enorm siddende buddha, som er hugget ud i sten.

Udforsk parkens statuer, pagoder og tempelruiner på cykel – det er en sjov måde at opleve parken på.

Den kinesiske mur, Kina

Den Kinesiske Mur

Den kinesiske mur er et af de mest imponerende bygningsværker i verden. Foruden at være optaget på UNESCOS verdensarvsliste, er Muren også hædret som et af de syv nye vidundere.

Muren er blevet bygget gennem flere århundreder. Opførelsen startede omkring år 220 f.kr, da sektioner af befæstninger blev samlet til ét forsvarssystem, og konstruktionen fortsatte helt til Ming-dynastiet (1368-1644 e.Kr.). Oprindeligt blev muren bygget for at forhindre invasion fra nord.

I virkeligheden er konstruktionen ikke én lang mur, som navnet ellers antyder, men flere stykker af mure, som er bygget i forlængelse af hinanden. Det, vi i dag anser som at være Den kinesiske mur, er det stykke af muren, der blev bygget under Ming-dynastiet. Denne del er 8851,8 km, inkl. grøfter, skyttegrave og naturlige barrierer som f.eks. floder.

Besøg f.eks. muren ved Mutianyu, nord for Beijing, der er en af de bedst bevarede sektioner af muren.

Sumatras tropiske regnskov på Sumatra, Indonesien

Bukit lawang i Sumatra

Hvis du er til frodig natur og et spændende dyreliv, skal du besøge Sumatras smukke regnskov.

Regnskovene er delt op i tre forskellige nationalparker og har en stor biodiversitet, hvilket har fået dem optaget på UNESCOs verdensarvsliste. Regnskoven er blandt andet hjem for Sumatra-tigeren, næsehorn, elefant og den malayanske solbjørn, som kun findes i den indonesiske region. Her findes også planter, som ikke findes andre steder i verden.

For at opleve Sumatras regnskove kan du besøge byen Bukit Lawang, som ligger ved Gunung Leuser Nationalparks frodige regnskov. Her fra kan du trekke i regnskoven, der er et af de bedste steder at spotte Sumatras sjældne orangutanger, som kun lever på her.

Angkor, Cambodia

Angkor Wat

Angkor i Cambodia er blandt de vigtigste arkæologiske områder i Sydøstasien.

Komplekset er på UNESCOs verdensarvsliste, fordi området indeholder mange utroligt velbevarede og smukke templer fra Khmerimperiet, som var ved magten fra det 9. til det 15. århundrede, og havde hovedsæde i Angkor.

Arkitekturen og den detaljerede udsmykning i Angkor er med til at fortælle om khmerimperiets kultur, religion og symboler. Den måde man udsmykkede Angkor på under khmerimperiet blev udbredt over hele Sydøstasien.

Det mest berømte af templerne, og Cambodias største seværdighed, er Angkor Wat, der er et af de største religiøse monumenter nogensinde. Det midterste tårn er 65 meter højt og omgivet af fire mindre tårne.

Oplev verdensarven på din næste rejse

Vil du opleve UNESCOs verdensarv på din rejse til et af Asiens spændende lande?

Asien er fyldt med spændende UNESCO-seværdigheder!

Uanset, om de er naturlige eller menneskeskabte, er stederne altid unikke for lige præcis dét sted, hvor de befinder sig.

TourCompass – Fra turist til eventyrrejsende