TRYGHEDSGARANTI - LÆS MERE
ForsideNyheder og rejseartiklerVaccinationer til Afrika

Vaccinationer til Afrika

15.05.2024
Vis alle indlæg

Kort over afrika og en sprøjte

Det kan være en jungle at finde ud af, om du skal vaccineres, når du skal rejse til Afrika.

I dette blogindlæg har vi lavet en oversigt over, hvad du skal være opmærksom på med hensyn til vaccinationer i Afrika.

OBS: Vi er specialister i rejser – ikke rejsemedicin. Kontakt derfor altid egen læge for specifikke anbefalinger. Blogindlægget er opdateret i maj 2024.

Skal jeg vaccineres på en rejse til Afrika?

Ja, som udgangspunkt skal du vaccineres, når du skal til Afrika. I nogle lande er udvalgte vaccinationer endda et adgangskrav for at komme ind i landet.

Hvilke vaccinationer der anbefales til Afrika, afhænger af din destination, samt hvilke vaccinationer du tidligere har fået. Hos Statens Seruminstitut kan du se, hvilke specifikke vaccinationer, der anbefales til de forskellige lande.

Kontakt en speciallæge, din praktiserende læge eller en autoriseret vaccinationsklinik i god tid, gerne mindst fire til seks uger inden din rejse, så du kan finde ud af, om dine vaccinationer er up-to-date.

Når du rejser med TourCompass, får du 10% rabat på vaccinationer på udvalgt klinikker. Se mere om tilbuddet og klinikkerne på vores praktisk info-side.

Hvad er de typiske vaccinationer til Afrika?

Internationalt vaccinationskort

Nogle sygdomme, der er sjældne i dit hjemland, kan være langt mere udbredte i de afrikanske lande, og det er derfor, at de fleste skal vaccineres, inden de skal ud og rejse.

Krav og anbefalinger til vaccinationer varierer fra land til land, men de mest typiske vaccinationer på en rejse til Afrika er:

  • Stivkrampe
  • Difteri
  • Hepatitis A
  • Gul feber – afhængig af din destination

Derudover foreslås i nogle tilfælde Hepatitis B, Tyfus og MFR & Polio (der dog er en del af børnevaccinationsprogrammet).

Skal jeg vaccineres mod Gul Feber?

Måske.

Gul Feber er en sygdom, der spredes af en bestemt form for myg, der er udbredt i ”Gul Feber-bæltet”. Bæltet strækker sig igennem gennem store dele af Afrika og Sydamerika.

Gul Feber kan nemt undgås med en nem og stærkt effektiv vaccination, der tilbydes hos speciallæger. Vaccinationen skal gives minimum 10 dage inden indrejse, da der går et par dage, før vaccinen virker med fuld effektivitet.

Hvis du besøger Uganda eller Kenya, er vaccinen et adgangskrav. Det er ikke et adgangskrav på vores andre afrikanske destinationer, medmindre du har besøgt et land, hvor der findes Gul Feber, eller rejst via en lufthavn i et land, hvor der findes Gul Feber, og hvor du har opholdt dig i 12 timer eller derover (vær derfor opmærksom på risiko for flyforsinkelser eller lignende). I disse tilfælde er vaccinen også et krav.

Husk at tjekke de seneste regler omkring Gul Feber, inden du rejser.

Malaria i Afrika

Malaria er endnu en sygdom, der er båret af myg.

Risikoen for at få malaria er generelt størst, når myggene er talrige, hvilket de især er i de varme måneder i tropiske områder.

Malaria er en af de mest udbredte sygdomme i Afrika, men den forebygges og behandles nemt med malariamedicin. Snak med din læge omkring malariamedicin, så snart du ved, hvornår du skal afsted.

Hvordan forebygger du bedst malaria?

Den bedste forebyggelse mod Malaria er at undgå at blive stukket.

Malariamyggen kan stikke både dag og nat, men risikoen er størst mellem solnedgang og solopgang, altså i nattetimerne. Dog er du ofte beskyttet om natten, fordi du sover under myggenet på vores safarirejser i Afrika.

Smitten forebygges også med medicin og myggebalsam. Vi anbefaler, at du køber en myggebalsam med DEET, som du kan få på vores destinationer i Afrika. Myggebalsam uden DEET eller noget tilsvarende virker nemlig ikke mod malariamyg.

Der er risiko for malaria på alle vores afrikanske destinationer med undtagelse af Mauritius og Sydafrika, dog ikke i det nordøstlige Sydafrika, hvor du bl.a. finder Kruger Nationalpark. Hvis ikke du ønsker at rejse i et område med malaria, kan du vælge vores malariafri safari.

TourCompass – Fra turist til eventyrrejsende