TRYGHEDSGARANTI - LÆS MERE
ForsideNyheder og rejseartikler10 tips til at rejse (lidt) mere bæredygtigt

10 tips til at rejse (lidt) mere bæredygtigt

21.04.2024
Vis alle indlæg

Mand går under palmetræer på Bali i Indonesien

Det er fantastisk at rejse ud i verden og opleve kulturer, der er anderledes end vores egen.

Men det kan til tider virke lidt paradoksalt at rejse, når verden står over for så mange klimamæssige udfordringer. Men der findes også gode grund til fortsat at rejse ud i verden.

For at rejse på en måde, der er mere skånsom for vores planet og de samfund, vi besøger, er det derfor vigtigt, at vi forsøger at integrere mere bæredygtige praksisser i vores rejsevaner, når vi besøger andre lande.

Her får du vores tips til, hvordan du kan rejse (lidt) mere bæredygtigt.

1. Når det er muligt, vælg et flyselskab, der investerer i biobrændstof

Det kan føles modsætningsfyldt at fokusere på klima og bæredygtighed og samtidig sætte sig ind i et fly for at komme ud at rejse.

Flyvning bidrager betydeligt til den globale CO2-udledning, men visse flyselskaber søger at mindske deres miljøpåvirkning ved at investere i alternativer til fossile brændstoffer, såsom biobrændstof.

Disse selskaber fører ofte en transparent miljøpolitik og arbejder aktivt på at reducere deres CO2-fodaftryk gennem effektivitetsforbedringer og ved at støtte forskning i bæredygtig luftfartsteknologi.

Som rejsebureau arbejder vi mod, at så mange af vores flyrejser som muligt, skal bookes med flyselskaber, der har en udledning- og/eller reduktionsstrategi, der lever op til målene i Paris-aftalen. Paris-aftalen er en international aftale, udarbejdet af FN’s klimakonvention, der handler om at begrænse udledning af drivhusgasser vha. grøn omstilling.

2. Rejs uden for højsæsonen

Vietnamesisk kvinder laver rispapir i Vietnam

Populære destinationer oplever ofte en bølge af besøgende i højsæsonen.

Dette kan belaste lokale ressourcer, forringe naturarealer og skabe spændinger i lokalsamfundet.

Ved at rejse uden for højsæsonen kan du bidrage til en mere jævn fordeling af besøgende over hele året, hvilket letter presset på destinationerne og forbedrer din egen oplevelse ved at undgå de største folkemængder.

Ved at rejse uden for højsæsonen bidrager du desuden også til, at de lokale får en mere jævn fordeling af deres indkomst året rundt – en indkomst, der ellers kan blive presset, fordi den er centreret omkring nogle få måneder i løbet af året. Som rejsebureau arbejder vi målrettet med at sikre endnu bedre priser i netop lavsæsonerne for at bidrage til, at vores gæster rejser mere spredt udover året.

3. Minimer dit forbrug af plastik

Plastikforurening er et enormt miljøproblem, særligt i lande med utilstrækkelige affaldshåndteringssystemer. Derfor er det også vigtigt at vi, som besøgende, har fokus på at minimere vores forbrug af plastik.

Vælg produkter med minimal emballage, og vær bevidst om dit plastikforbrug.

Du kan gøre en forskel ved at medbringe genanvendelige vandflasker, sugerør, bestik og indkøbsposer, og derved så vidt muligt undgå at bruge engangsplastik.

Hver lille handling hjælper med at reducere mængden af plastik, der ender i naturen.

4. Køb lokale souvenirs

Kvinde køber lokale souvenirs i Cusco i Peru

Ved at købe lokale håndværk og produkter støtter du direkte lokalsamfundets økonomi og bidrager til bevarelse af traditionelle håndværk og kultur.

Undgå masseproducerede souvenirs, som ofte er importeret og bidrager minimalt til det lokale erhvervsliv. Søg i stedet efter autentiske varer, der fortæller en historie om stedet og dets mennesker.

5. Spar på vandet

I mange dele af verden er vand en knap ressource, og nogle enkle handlinger kan have stor indvirkning på vandforbruget i de områder, hvor vand er særligt værdifuldt.

Hvis du rejser til et sted, hvor der er mangel på vand, kan du bidrage ved at genbruge håndklæder og sengetøj, tage kortere brusebade og kun anmode om rengøring af dit værelse, når det rent faktisk er nødvendigt. Disse steder kan du i stedet bede om blot at få redt din seng og tømt skraldespande for derved at sørge for, at rengøringspersonalet (oftest kvinder) fortsat har noget at lave og ikke mister deres job.

6. Brug lokale guides

Catriona og guide ved Cathedral Poiint på Kilimanjaro

Ved at bruge lokale guider sikrer du, at dine penge bliver i lokalsamfundet og støtter lokale familier.

Lokale guider kan derudover ofte tilbyde en dybere indsigt og mere autentisk oplevelse på destinationen, end guider, der ikke er lokale.

Udover at det fremmer den kulturelle forståelse på din rejse, er brugen af en lokal guide også det mere bæredygtige valg. Det bidrager til den lokale økonomi ved at skabe jobs i området og så er der ikke brugt ressourcer på at få guiden til landet.

7. Pas på naturen

Når du besøger naturområder, er det vigtigt at efterlade stedet, som du fandt det.

Det vil sige, at du ikke bør gå væk fra stien, da det kan forstyrre dyrelivet, og at skal huske at tage dit affald med dig i stedet for at smide det i naturen.

Stier o.lign. er der af en årsag. Når du træder væk fra markerede stier, kan du komme til at ødelægge den lokale biodiversitet, f.eks. ved at træde på og ødelægge planter eller ved at forstyrre dyrelivet, der gemmer sig i området.

Mange nationalparker opkræver også et beløb for at besøge den. Det kan føles frustrerende, men disse penge går oftest til bevaring og vedligeholdelse af parken og er med til at sørge for, at naturen består og vi også har mulighed for at besøge den i fremtiden.

8. Respekter dyrelivet

Geaprder på savannen i Serengeti

Oplev dyrelivet i deres naturlige omgivelser og undgå attraktioner, der udnytter dyr, f.eks. i shows eller ridning på vilde dyr.

Dette bidrager til en etisk og bæredygtig turisme, der respekterer dyrenes velfærd og naturlige adfærd.

Vælg et rejsebureau, der har fokus på at opleve dyrene i deres naturlige omgivelser. Du kan eksempelvis kigge på World Animal Protection’s liste over dyrevenlige rejseselskaber – altså selskaber, der har sagt nej til al underholdning med vilde dyr i fangenskab.

9. Sæt dig ind i lokale skikke og traditioner

Ved at forstå og respektere de lokale skikke og traditioner viser du respekt for de samfund, du besøger. Hvis du respekterer traditionerne, er du også med til at sikre, at de lokale ikke skal tilpasse sig de besøgende, og at de dermed kan holde deres skikke og traditioner i hævd.

Dette kan for eksempel være at klæde sig passende på, hvis kulturen, du besøger, er af en bestemt religiøs overbevisning, eller at lære nogle få sætninger på det lokale sprog. Det er også en god ide altid først at spørge, før du tager billeder at lokale grupper eller er opmærksom på, om der overhovedet må fotograferes der, hvor du er.

Med en meget lille indsats kan du forbedre din rejseoplevelse og bygge bro mellem kulturer.

10. Vælg en ansvarlig rejseudbyder

Kvinde står ved siden af TourCompass-bil i Tanzania

Støt rejseudbydere, der har en bæredygtighedspolitik og har fokus på at engagere sig i mere ansvarlig turisme.

Disse virksomheder arbejder mod at implementere praksisser, der mindsker negative miljømæssige og sociale indvirkninger, samtidig med at de fremmer positive bidrag til lokalsamfundene.

Tjek deres bæredygtighedsinitiativer, før du booker, for at sikre, at din rejse støtter ansvarlige praksisser.

TourCompass – Fra turist til eventyrrejsende