TRYGHEDSGARANTI - LÆS MERE
ForsideNyheder og rejseartikler5 facts om de dødes dag i Mexico

5 facts om de dødes dag i Mexico

05.10.2017  |  opdateret: 12.01.2023
Vis alle indlæg

De dødes dag

Smilende skeletter, farverige sukkerkranier og festlige picnics på kirkegården.

Sådan ser det ofte ud i begyndelsen af november hvert år, når mexicanerne fejrer højtiden De Dødes Dag, som markerer, at de døde er vendt tilbage til jorden for at hilse på de pårørende.

Her forvandles Mexico til en stor fejringsplads med vilde parader, festmåltider og masser af skeletklædte mennesker, som skal ære de døde.

Men hvorfor fejrer mexicanerne egentligt døden? Og hvordan gør de det?

Hvad er De Dødes Dag?

Alter

De Dødes Dag eller Día de los Muertos er frem for alt en livsbekræftende fest for de døde.

Højtiden indikerer nemlig, at de dødes sjæle er kommet tilbage til jorden for at blive æret af de levende med alle de ting, de holdt af, da de var i live.

I stedet for at sørge over døde familiemedlemmer, mener mange mexicanere, at man skal mindes de afdøde med farverige optog og udflugter til familiens gravsted, hvor alle spiser den afdødes livret og deler sjove historier fra personens liv.

Hvornår er De Dødes Dag i 2024?

De Dødes Dag er den 2. november 2024, og højtiden foregår på samme dato hvert år.

Fejringerne begynder allerede fra d. 31. oktober, hvor flere byer starter festlighederne med parader og dekorerede markeder, og varer indtil d. 2. november som er den officielle Día de los Muertos.

Mange mexicanere tilbringer også natten mellem d. 1. november og d. 2. november på kirkegården med stearinlys og blomster, som skal hjælpe de dødes sjæle med at finde tilbage til de levendes verden.

Mens der er tradition for at mindes afdøde børn d. 1. november, bliver de ældre afdøde hyldet d. 2. november.

De Dødes Dags historie – Hvor stammer det fra?

Skeletter

De Dødes Dag er en ældgammel tradition fra aztekernes og mayaernes tid, der går mere end 2000 år tilbage til før Spanien koloniserede Mexico.

Festdagen er en blanding mellem gamle præcolumbianske ritualer og den katolske højtid Allehelgen, som til sammen danner rammerne for fejringen af de døde.

I dag er De Dødes Dag en af Mexicos vigtigste højtider, og en del af UNESCOs liste over verdens immaterielle kulturarv.

Hvilke traditioner er der på De Dødes Dag?

Brød

Mexicanerne fejrer De Dødes Dag på mange forskellige måder.

Mens flere deltager i de store, farverige optog med musik og dødelige udklædninger, bruger andre dagen og natten på kirkegården med familien, hvor de afdøde bliver hyldet med alle de ting, de holdt af, da de var i live.

Derudover bygger mange familier også store altre, som de bruger til offergaver til de afdøde.

Når det kommer til mad, spiser de mexicanske børn ofte så mange sukkerkranier (calavera de azucar) de kan, mens de voksne tilbereder ’dødebrødet’ (pan de muerto), som er et specielt brød der bages hvert år til højtiden med toppen formet som knogler.

Hvor kan De Dødes Dag opleves?

Familie

Den store festdag for de dødes kan opleves overalt i Mexico.

I millionbyen Mexico City er der en særlig festlig stemning, når mexicanerne fejrer de døde. Her fyldes gaderne med tusinde udklædte mennesker, farverige boder og masser af musiske indslag.

På flere af byen mange kirkegården samles folk med stearinlys og blomster, mens de venter på at de afdøde vender tilbage til jorden igen.

I Maya-regionen Yucatán kan man også opleve en helt fantastisk stemning på De Dødes Dag. Her samles de lokale på kirkegårde, i byens centrum eller til en af de mange koncerter, som bliver afholdt i anledning af højtiden.

Hvis du tager på en rejse til Mexico i perioden mellem d. 31. oktober og d. 2. november, vil du uden tvivl opleve den interessante, om end måske en smule morbide, højtid med egne øjne.

Se vores rejser til Mexico herunder:

TourCompass – Fra turist til eventyrrejsende