TRYGHEDSGARANTI - LÆS MERE
ForsideNyheder og rejseartiklerSmag på Latinamerika – 10 spændende retter fra Mellem- og Sydamerika

Smag på Latinamerika – 10 spændende retter fra Mellem- og Sydamerika

07.01.2024
Vis alle indlæg

Latinamerika er rig på kulturarv og naturskønhed, men det er også et sandt mekka for foodies, uanset om du drømmer om at spise dig gennem landene eller vil nyde en af de lækre, sydamerikanske drinks.

På en rejse til Mellem- og Sydamerika vil du kunne smage dig igennem landenes inspirerende, velsmagende madkultur.

Vi har samlet 10 enestående retter fra 10 forskellige, fantastiske lande i Latinamerika.

1. Ceviche (Peru)

Foruden den utrolige kulturarv som Peru kan mønstre, så er landet faktisk også ret kendt for sin eminente madkultur og spændende retter.

Denne ret behøver måske ingen introduktion, for Perus nationalret, Ceviche, er en sand delikatesse, der er kendt i hele verden.

Retten består af frisk, rå fisk, som er marineret i citron- eller limesaft og krydret med løg, chili og koriander. Nogle variationer af retten kan være med hvid fisk, mens andre kan være med rejer eller blæksprutte.

Ceviche serveres kold og er en populær, forfriskende ret i de varme sommermåneder flere steder i Latinamerika.

2. Asado (Argentina)

Argentinerne er vilde med kød. Derfor er det ingen overraskelse, at de også er vilde med at grille.

Asado er den argentinske versionen af en barbecue, hvor man mødes og griller et væld af lækkert kød over åben ild. Navnet dækker altså både over selve det at grille og det sociale i at mødes omkring det.

Det grillede kød serveres med friske salater og gerne med et lækkert glas rødvin til.

3. Pão de queijo (Brasilien)

Pão de queijo er Brasiliens svar på en ostebolle. Det lyder måske ikke umiddelbart som noget særligt, men faktisk er det lille brød en populær og elsket delikatesse i Brasilien!

Bollen nydes ofte som en snack eller til morgenmaden og er at finde i mange lokale madboder.

Pão de queijo er kendt for at være sprød på overfladen, mens den er let og blød indeni.

4. Casado (Costa Rica)

Navnet Casado henviser til det spanske ord for at være gift, fordi retten er et ”ægteskab” mellem de mest populære madvarer i landet.

Casado er en tallerken med ris, sorte bønner, kød eller fisk, salat og kogte æg.

En af de særlige ingredienser i en typisk casado er madbanan, som er stegt til de er gyldne. De tilføjer en sød og let karamelliseret smag til retten.

5. Ropa Vieja (Cuba)

Navnet Ropa Vieja er spansk for ”gammelt tøj”.

Den populære, cubanske ret består af oksekød, peberfrugt og løg kogt i en tomatsovs og bliver ofte serveret med hvide ris til. Og så smager den bedre, end navnet antyder. Man mener, at navnet er opstået, fordi retten oprindeligt ofte blev lavet af rester fra andre retter.

En sjovere historie om rettens oprindelse går dog på, at retten opstod, da en fattig mand, der ikke havde penge nok til at forsørge sin familie, rev sit tøj i strimler og tilberedte det i stedet. Han begyndte at bede, og pludselig blev tøjet til en fantastisk gryderet.

6. Enchiladas (Mexico)

Det kan sommetider være lidt svært at kende forskel på de mange velsmagende, mexicanske specialiteter , der indeholder majspandekager med fyld: tacos, burritos, quesedillas og echiladas.

Men, der er faktisk forskel.

Enchiladas er majspandekager, som fyldes, rulles, toppes med ost og herefter bages i ovnen. Dette giver retten en lækker konsistens, hvor osten er blød, og pandekagen er sprød.

7. Arepa (Colombia)

Du kan være helt sikker på at komme forbi arepas, hvis du rejser til Colombia. De små, varme majskager er populære både som snack, til morgenmad eller til frokost for colombianerne.

Arepas kan minde lidt om en tyk majspandekage, men der er dog ost i selve dejen. Det giver arepaen en blød og cremet tekstur.

De fleste colombianere spiser dem blot med lidt smør og salt, mens de dog også kan være fyldt eller toppet med kød, bønner, æg og saucer af forskellige varianter.

8. Encebollado (Ecuador)

Encebollado er en ecuadoriansk fiske-gryderet, som betragtes som Ecuadors nationalret.

Oprindeligt kommer retten fra Ecuadors kyster, hvor fiskere på havet lavede fiskesuppe. De havde ikke meget andet end nogle krydderier og frisk fisk direkte fra havet. På den måde blev encebollado til!

I dag er retten dog lidt mere udviklet, og der findes mange varianter af den f.eks. med avocado, lime, ristet majs m.m. Det siges endda, at det er en god kur mod tømmermænd.

9. Pastel de Choclo (Chile)

Majstærten Pastel de choclo er en traditionel spise i Chile.

Den består af hakket oksekød, der er blandet sammen med et udvalg af grøntsager, som til sidst er toppet med et lag af majspuré. Det er dog lavet af søde majs frem for almindelige majs, hvilket, som navnet antyder, gør smagen sødere.

Man bager tærten i ovnen, og den serveres varm, ofte til familiesammenkomster eller særlige lejligheder i Chile.

10. Pepián de Pollo (Guatemala)

Pepían de Pollo er smagen af Guatemala.

Hovedingrediensen er kylling, som serveres i en sauce af chili, græskar- og sesamfrø samt tomater og løg.

Retten har rødder i mayakulturen, hvor den blev serveret som et fejringsmåltid.

I dag er Pepían de Pollo elsket af mange lokale og ses ofte som Guatemalas nationalret.

TourCompass – Fra turist til eventyrrejsende