TRYGHEDSGARANTI - LÆS MERE
ForsideNyheder og rejseartiklerGuide til hvalsafari i Sydafrika

Guide til hvalsafari i Sydafrika

12.02.2023
Vis alle indlæg

Hvalsafari i SydafrikaSydafrika er et af de bedste steder i verden til at opleve hvaler.

Her er mange gode steder, hvorfra du kan spotte de imponerende pattedyr. Kom helt tæt på og få et fantastisk syn, når de vilde hvaler svømmer lige foran dig. Hvalsafari er en enestående oplevelse, som du helt sikkert aldrig glemmer.

Her får du vores guide til hvalsafari i Sydafrika.

Hvad er hvalsafari?

Ligesom du kan tage på safari i Sydafrikas landlige nationalparker, kan du også tage på safari på havet og kigge efter maritime dyr, som hvaler og delfiner.

På en hvalsafari spejder du efter vilde hvaler i det åbne hav.

Der findes to typer af hvalsafari; den land- og den vandbaseret.

Landbaseret hvalsafari

Hvalsafari i hermanus i Sydafrika

En landbaseret hvalsafari foregår, som navnet også antyder, på land.

Stil dig højt oppe på Sydafrikas naturskønne klipper og nyd synet over det smukke hav, mens du skuer efter de vilde dyr.

Langs Sydafrikas sydlige kyster findes der utallige hvalspots. Et af de rigtig gode steder at opleve hvaler, er i Hermanus, syd for Cape Town, der er kendt som verdens hvalhovedstad – Og her er endda en ”whale crier”, der i højsæsonen blæser i et horn, når hvalerne kan spottes ud for kysten. Gå en tur langs kysten, hvor hvalerne i hvalsæsonen kommer helt ind i bugten. Sæt dig godt til rette på en af de mange bænke og oplev det kæmpe dyr ganske tæt på.

Vandbaseret hvalsafari

Hvalsafari fra en båd i Sydafrika

Vil du endnu tættere på, og nærmest mærke sprøjtet fra havets kæmper, kan du tage på en spændingsfyldt hvalsafari på vand. På en bådtur har du nemlig endnu større chance for at spotte hvalerne.

I hvalsæsonen drager bådene ud flere gange i løbet af en dag i søgen efter hvalerne. På bådturen lærer man ofte om hvalerne fra en guide, der også ved præcis, hvad man skal kigge efter, når man er ude for at spotte hvaler.

Hvordan spotter du hvalerne?

Det er ingen hemmelighed, at det er et privilegium at få lov at se hvaler helt tæt på. Og hvis du ved, hvad du skal kigge efter, er der endnu større chance for, at du har heldet med dig.

4 ting, du kan holde øje med

Når hvalerne blæser: Hold øje med – og lyt til – når de enorme dyr blæser og trækker vejret igennem deres åndehuller, mens der sprøjter små springvand op fra de kæmpe dyr.

Når hvalerne bryder op ad vandet: Glæd dig til at se, når de store hvaler bryder op af havet og rammer havets overflade igen med et stort plask. Hvaler kan almindeligvis bryde op af havet tre til otte gange efter hinanden. Man formoder, at hvalernes spring bruges som et middel til at kommunikere, som motion for dyrene eller til at få fjernet de parasitter, der lever på dem.

Når hvalerne basker med halerne: Du kan også opleve den høje lyd, det forårsager, når hvalerne slår deres store haler mod vandet. Hvalernes basken med halerne antages også at være en metode, hvalerne bruger til at kommunikere.

Når hvalerne spionerer: Ligesom vi mennesker gerne vil vide, hvad der foregår omkring os, lige såvel er hvalerne nysgerrige og vil gerne orientere sig. Læg derfor mærke til, når hvalerne stiger lodret op af havet med deres hoved og krop – cirka op til det sted, hvor lufferne rammer havoverfladen. Så ved du, at hvalerne er i gang med at agere ”spioner”, der holder øje med omgivelserne omkring dem.

Hvornår er det bedst at tage på hvalsafari i Sydafrika?

Hvalsafari i False Bay i Sydafrika

Det er bedst at tage på hvalsafari i Sydafrika mellem juni og november. Selvom disse måneder er højsæson, er der aldrig nogen garanti for at se hvaler. Hvalsæsonen når sit absolutte højdepunkt omkring august-oktober, hvor dine chancer for at se hvaler er størst.

Fra juni til november søger hvalerne fra det kolde farvand i Antarktis op til Sydafrikas varmere farvande for at parre sig, kælve og opdrætte deres små kalve. Med hvalerne tæt på kysten er sandsynligheden for at få øje på de prægtige dyr større.

Hvilke hvalarter kan du opleve?

Det er muligt at opleve flere forskellige hvalarter ud for Sydafrika kyster, men det er typisk de sydlige rethvaler, du vil se. Der er dog også chance for at se pukkelhvaler og brydeshvaler.

De sydlige rethvaler har deres specielle navn fra dengang, man gik på hvaljagt. Her blev rethvalerne set som ”de rigtige” hvaler at fange, idet de kom helt tæt på kysten og samtidig havde tendens til at flyde, når de var døde.

Hvis du har heldet med dig, har du også mulighed for at spotte spækhuggere og delfiner på din hvalsafari.

TourCompass – Fra turist til eventyrrejsende

Oplev hvaler i Sydafrika