TRYGHEDSGARANTI - LÆS MERE

Sydafrikansk mad

28.04.2024
Vis alle indlæg

Kvinde og mand holder i hånd på vinmark i Sydafrika

Sydafrikansk mad er en fascinerende og farverig fusion af forskellige kulturer og traditioner, der afspejler landets rige historie og etniske mangfoldighed.

Men hvad spiser man egentlig i Sydafrika?

Fra de indfødte stammer til indflydelser fra europæiske og asiatiske indvandrere, har hver gruppe bidraget med sine egne unikke smage og madlavningsteknikker, hvilket har skabt en særdeles varieret og spændende kulinarisk scene.

I dette blogindlæg har vi udvalgt 10 retter, du skal smage på en rejse til Sydafrika.

Bobotie – Sydafrikas nationalret

Sydafrikas nationalret, Bobotie

Nationalretten bobotie er en lækker gryderet med lam og en masse krydderier som f.eks. karry. Hele retten bliver bagt sammen med æg og mælk, hvorefter den bliver dækket med et lag af chutney.

Bobotie har en helt særlig og unik smag, da den både har smagsnoter af det søde, det salte og det krydrede. Du kan forvente at få serveret retten med gule ris, stegte bananer eller grillede grøntsager, da sydafrikanerne elsker at grille.

Biltong

Sydafrikansk biltong

En af de mest kendte og elskede sydafrikanske specialiteter er biltong. Det er en form for tørret, krydret kød, oftest lavet af oksekød, men det kan også fremstilles af vildtkød som kudu eller struds, som skæres i tynde strimler. Mange kender også biltong som en variant af beef jerky.

Biltong er kendetegnet ved sin robuste smag og er ofte krydret med en blanding af eddike, salt, sukker, koriander og andre krydderier.

Det er ikke bare en snack, men en del af den sydafrikanske identitet og spises overalt fra byer til safarier og vandreture.

Braai

Sydafrikansk grill - braai

Et andet højdepunkt i det sydafrikanske køkken er “braai”, som er afrikaans for grill. Afrikaans er et af Sydafrikas 11 officielle sprog.

Traditionelt inkluderer en braai en række forskellige kødtyper såsom pølser (boerewors), lam, kylling og bøffer, som grilles over åben ild. Tilbehør kan omfatte “pap” (en tyk majsgrød), “chakalaka” (en krydret grøntsagsblanding) og friske salater.

En braai er meget mere end blot grillning – det er en social begivenhed, der bringer venner og familie sammen.

Melktert

Hjemmelavet, sydafrikansk tærte - Melktert

For dig med en sød tand er melktert en klassiker. Desserten er yderst populær i Sydafrika, men den stammer oprindeligt fra Holland, hvorfra hollænderne tog den med til Cape Town i 1600-tallet.

Denne søde tærte er lavet af fløjlsblød mælkebaseret fyld i en sprød tærtebund og toppet med et drys af kanel. Den er dybt elsket og findes ofte i både hjem og caféer rundt om i landet.

Bunny Chow

Bunny chow

Bunny Chow er en populær gaderet, oprindeligt fra den sydafrikanske by Durban, som har en stor indisk befolkning.

Selvom navnet antyder noget andet, er den altså ikke lavet med kanin. Retten består af et udhulet brød fyldt med karry, ofte lavet med kylling, lam eller bønner.

Når du spiser i Sydafrika, kan du virkelig opleve den unikke smag, som køkkenet har – hvert måltid fortæller en historie om folkene, den kulturelle indflydelse og traditionerne, der har formet dette unikke kulinariske landskab.

Rusk

Den traditionelle, sydafrikanske kiks Rusks

Rusk er et traditionelt sydafrikansk tørret stykke brød, der ofte nydes som en snack eller til morgenmad, dyppet i kaffe, te eller varm chokolade.

Denne tørrede, kiks-lignende delikatesse stammer fra de tidlige hollandske bosættere i Sydafrika og er stadig en populær del af den sydafrikanske kultur.

Rusk laves typisk ved at bage en kageagtig dej, som derefter skæres i strimler og tørres i ovnen, indtil de er hårde og sprøde.

De kommer i en række varianter, fra søde til krydrede og med forskellige indslag som nødder, frø eller tørrede frugter.

Koeksisters

Tallerken med den sydafrikanske kage, Koeksisters

Den sydafrikanske koeksister er en traditionel kage, der er lavet af stegt dej, som dyppes i sirup eller honning. Navnet stammer fra det hollandske ”koek”, der betyder kage.

Inden dejen steges, flettes den, så den ender med en flot blank overflade i et smukt mønster.

Kagen spises både til eftermiddagskaffen, til fødselsdage og i nogle tilfælde til morgenmaden.

Rooibos-te

En kop Rooibos-te

Rooibos-te er en populær urtete, der bliver lavet af bladene fra Aspalathus Linearis-planten, der dyrkes i Sydafrika. Teen er kendt for sin fyldige smag og dens naturlige sødme. Rooibos har ifølge det sydafrikanske Rooiboos Council også gode helbredsegenskaber, fordi bladene er fyldt med gode antioxidanter, der kan være med til at styrke kroppens immunforsvar. Nogle studier viser endda, at Rooiboos kan være med til at bekæmpe kræft.

Teen drikkes over hele verden, og selvom teen oftest drikkes varm som traditionel te, kan den også brygges kold som iste.

Chakalaka

Chakalaka - sydafrikansk grøntsagsrelish

Chakalaka er en sydafrikansk krydret grøntsagsrelish, der traditionelt serveres ved siden af gryderetter og med brød.

Der er ingen faste ingredienser i chakalaka, men nogle af de mest populære grøntsager er peberfrugter, gulerødder, kartofler, forårsløg og hvide bønner.

Sydafrikansk vin

Vinsmagning i Franschhoek i Western Cape, Sydafrika

Hvis du er i Sydafrika, må du unde dig selv et glas lækkert, sydafrikansk vin. Selvom Frankrig, Italien og Spanien ofte stjæler spotlightet, har Sydafrika faktisk produceret vine siden 1655. Sydafrikas vine er typisk modne og frugtede med jordiske smage.

Det meste af vinproduktionen er koncentreret i Western Cape, nær Cape Town. Her er vinen opdelt i regioner og distrikter. hvor mikroklimaer og varierende terræn giver liv til distinkte regionale vine.

Det sydafrikanske klima bidrager til de intense smagsprofiler, og du kan opleve nogle utroligt smagfulde vine, herunder Sauvignon Blanc, Chenin Blanc og Shiraz. Særligt kendt er rødvinsdruen Pinotage – en blanding mellem mellem Pinot noir og Cinsaut – som er udviklet i Sydafrika i starten af 1900-tallet.

Se vores rejser til Sydafrika herunder:

TourCompass – Fra turist til eventyrrejsende