TRYGHEDSGARANTI - LÆS MERE

Fakta om Tanzania

29.08.2018  |  opdateret: 17.04.2024
Vis alle indlæg

To giraffer i frodige omgivelser i Tarangire Nationalpark i Tanzania

Tanzania er et fascinerende rejsebekendtskab.

Her venter seværdigheder i særklasse som ældgammel kulturhistorie, udfordrende bjergbestigning og vilde dyr på savannen.

Men hvad ved du ellers om landet?

Læs 7 spændende fakta om Tanzania herunder, som du måske ikke vidste om det østafrikanske land.

1. Flest dyr pr. kvadratkilometer

Gnuer kigger direkte på kameraet i Serengeti Nationalpark

Mere end 4 millioner vilde dyr. Det er, hvad Tanzania kan præstere. Landet har verdens største koncentration af dyr målt pr. kvadratkilometer, hvilket inkluderer flere tusinde dyrearter. Der findes omkring 400 forskellige arter af pattedyr og over 1.000 forskellige fuglearter, og der bliver endda jævnligt opdaget nye arter i Tanzania.

Dertil findes der flere hundrede endemiske arter i landet, altså arter, der kun lever i Tanzania, f.eks. den sjældne røde colobusabe, som kun lever på Zanzibar.

2. Store dele af landet er nationalpark

vildhund kigger på kameraet

Tanzania har intet mindre end 22 nationalparker (i 2024).

Nationalparkerne udgør næsten 100.000 km2 og svarer til godt 10 % af landets samlede areal (på knap 950.000 km2). Men faktisk er mere end 30 % af landet beskyttede naturområder, hvilket foruden nationalparker også inkluderer vildtreservater og andre beskyttede naturområder.

Landets ældste nationalpark er Serengeti Nationalpark, der er mere end 14.500 km² stor. Tanzanias største nationalpark er dog Nyerere Nationalpark, der fylder godt 30.000 km2. Nyerere blev oprettet i 2019, hvor Selous Game Reserve blev delt i to, og den ene del omdannet til det vi i dag kender som Nyerere.

3. Højeste og største naturoplevelser

En gruppe bestiger Kilimanjaro

Tanzania tilbyder nogle af verdens ”største” oplevelser.

Landet er nemlig stedet, hvor du kan bestige Kilimanjaro – verdens højeste fritstående bjerg og opleve verdens største intakte caldera, kratergryde – Ngorongoro Crater. Krateret er et unikt sted at opleve dyrelivet i Tanzania og har stor betydning for bevaringen af biodiversiteten lokalt i Tanzania og globalt. Her kan du f.eks. være heldig at se det truede sorte næsehorn.

I Tanzania kan du også opleve verdens største migration af dyr på land: The Great Migration. Det er et spektakulært syn, når millioner af gnuer vandrer mellem Masai Mara i Kenya og Serengeti i Tanzania.

4. Mange farverige stammer

Portræt af Masai-mand i Osiligilai Maasai Lodge i Tanzania

Udover de mange fascinerende naturoplevelser, kan du i Tanzania også stifte et mere kulturelt bekendtskab i landet.

Tanzania har mere end 120 forskellige stammer og etniske grupper, der hver især lever ud fra forskellige traditioner og skikke. Du kan f.eks. møde hadzabe-stammen, der ikke selv dyrker afgrøder, men lever af det de finder i naturen, og Masaierne, der har en tradition med at spytte, der betyder velsignelse.

Du kan opleve de lokale stammer helt tæt på ved at overnatte i Osiligilai Maasai Lodge. Her bor du i en traditionel masaihytte og får et indblik i traditionelle aktiviteter blandt masaier, f.eks. spydkast, dans eller sang – alt sammen, mens du stadig har adgang til et varmt bad, almindelige toiletter og endda swimmingpool!

5. Hjem for verdens korteste krig

Kanoner på havnefronten i Stone Town på Zanzibar

Mange af de krige vi kender fra vores verdenshistorie, har været opslidende og langvarige. Men Tanzania har en helt anden verdensrekord.

Landet har nemlig haft verdens korteste krig. Krigen, der fandt sted i 1896, varede mellem 40 og 45 minutter, og slaget stod mellem Storbritannien og Zanzibar. Storbritannien endte som sejrherre med kun én såret, mens de faldende led et noget større tab med mere end 500 døde eller sårede.

6. Unikt økosystem

TourCompass-bil kører i Serengeti Nationalpark

Nationalparken Serengeti er et sted udover det sædvanlige. Parken har nemlig et af de ældste økosystemer i verden.

Foruden det unikke økosystem er det også helt særligt, at parken næsten ikke har ændret sig over en periode på en million år. Parkens flora og fauna er bjergtagende og kan næsten ikke findes magen til noget andet sted i verden.

7. Zanzibar er ikke én ø…

Kizimkazi village på Ungaja/Zanzibar i Tanzania

… det er en øgruppe.

Når vi siger Zanzibar, så er det oftest hovedøen Unguja, vi mener.

Unguja er den største ø i øgruppen, der faktisk består af godt 50 øer; de to hovedøer Unguja og Pempa, samt en masse mindre øer.

Vil du gerne til Tanzania?

Hvor mange af de syv fakta om Tanzania kendte du?

Hvis du gerne vil til et land, der er fuld af overraskelser, er Tanzania et oplagt rejsemål.

På en safarirejse til Tanzania får du minder, der indeholder fascinerende dyrearter, smukke naturoplevelser, unik historie og kultur i særklasse.

Se vores rejser til Tanzania herunder:

Har du brug for hjælp til valg af rejse? Tøv endelig ikke med at tage kontakt til vores rejsespecialister. De sidder klar til at høre, hvad du gerne vil opleve og kan guide dig til det rette valg.

TourCompass – Fra turist til eventyrrejsende