TRYGHEDSGARANTI - LÆS MERE
ForsideNyheder og rejseartiklerFra mochi til matcha – Udforsk 8 japanske desserter

Fra mochi til matcha – Udforsk 8 japanske desserter

06.12.2023
Vis alle indlæg

To personer holder taiyaki kager op, så det ligner fiskene kysser

Vi forbinder ofte det japanske køkken med den friske, delikate sushi eller den varme, smagfulde ramen-suppe – der findes utallige, smagfulde japanske retter fra det salte køkken, som du skal prøve.

Men det japanske køkken har dog også et stort udvalg af velsmagende søde sager, som er værd at smage på en rejse til japan.

I dette blogindlæg har vi samlet 8 lækre desserter og søde sager.

1. Mochi

Jordbær-mochi-kager på en tallerken

Mochi, som også bliver kaldt riskager, er en meget populær og næsten ikonisk japansk snack.

De små søde kager er lavet af en blød, elastisk risdej, som lukkes omkring mochiens fyld. Og ligesom flere andre japanske specialiteter, kan du få dem med lige den smag, du ønsker.

Ofte er risdejen farvet med f.eks. matcha eller andre frugtfarver, og mochien kommer derfor også i alverdens fine farver.

Prøv f.eks. varianten Ichigo Daifiku, som indeholder et friskt jordbær og den søde, røde bønnemos, anko, som også er en specialitet i Japan.

2. Shaved Ice (Kakigori)

Shaved ice med jordbær på café

Man kan godt beskrive kakigori som den japanske pendant til det amerikanske fænomen snow cones.

Det er en simpel, men dog ret unik, dessert, som består af helt fintrevet is, hvorfor det også kaldes shaved ice, med forskellige toppings på.

Kakigori er en perfekt dessert til de meget varme og fugtige somre i Japan, fordi den er forfriskende, let og ikke mindst kold!

Ligesom med mochi kan du selvfølgelig få kakigori i alle tænkelige farver og smagsvarianter, og der er rig mulighed for at smage sig frem til sin favorit.

3. Sort sesam

Sort sesam på træske

Selvom sort sesam ikke ligefrem er en dessert i sig selv, er den alligevel værd at nævne som smagsvariant.

I Japan kan du få adskillige desserter eller produkter med smag af ”black sesame”. Sort sesam-latte, sort sesam-budding, sort sesam-is, sort sesam-mochi – og mange flere.

Smagen af sort sesam er sin egen. Den er speciel, men beskrives af mange som mild, sød og kan sammenlignes en lidt med nødder, blot med en anelse mere bitterhed.

Sort sesam er derudover kendt som ”superfood”, da frøene er gode kilder til fiber, protein, magnesium m.m., og bruges også meget i det salte køkken i Japan.

4. Dorayaki

Person holder dorayaki kager

Dorayaki er en japansk dessert, som består af to luftige pandekager, der er lagt sammen med den røde bønnepasta, anko, i midten.

Dejen er lavet med honning, hvilket giver en sød smag til pandekagerne.

Doayakien er særligt populær blandt børn i Japan, og det kan muligvis skyldes, at den medvirker i en populær japansk tegneserie. Her er den ikoniske karakter, Doraemons, livret altså dorayaki!

Du kan finde den pandekagelignende dessert i de fleste japanske bagerier, slikbutikker eller supermarkeder.

5. Taiyaki

Person tilbereder taiyaki

“Taiyaki” betyder bagt fisk, mere præcist bagt havbars, og det er derfor ikke tilfældigt, at denne japanske dessert er formet som en fisk.

På listen over ingredienser er der dog ingen fisk at spore, men derimod en sød vaffel- eller pandekagedej med varierende fyld. Nogle af de mest populære er anko, chokolade, vaniljecreme eller frugt.

I Japan er havbarsen et symbol på lykke og velstand, så måske du opnår lige netop det, ved at smage på en taiyaki!

6.Yuzu

Yuzu-træ med modne frugter

Den asiatiske citrusfrugt yuzu er en populær smagsvariant, når det gælder japanske desserter.

Yuzuen ligner meget en almindelig citron, men har en mere kompleks smag. Udover, at den ligesom citronen er sur, så har den også smagsnoter af både blomster og urter. Smagen beskrives sommetider som en blanding mellem citron og grapefrugt.

Ved vintersolhvervet er der også for at tage et yuzu-bad (柚子湯). Her tilføjes yuzu-frugter til varmt vand, så deres olier og aromaer frigøres i badene. Det siges nemlig, at yuzuens aromaer og olier er godt for helbredet og kan styrke dit immunforsvar. Et yuzu-bad kan altså være godt i de kolde vintermåneder for at undgå sæsonens sygdomme!

7.Konpeito

Konpeito i små skåle

Konpeito er små, farverige sukkerstykker, der ligner stjerner. De er søde i smagen og er en favorit blandt børn og voksne.

Navnet er faktisk slet ikke japansk, men kommer fra det portugisiske ”confeito”, som betyder slik. Det skyldes, at det oprindeligt var portugisiske handelsfolk, der tog konpeito med til Japan.

De små sukkerstjerner kommer i mange smags- og farvevarianter. De smager ikke bare godt, de er også ret charmerende at se på!

8. Matcha-te

Person hælder matcha-te op i glas

Matcha er et helt fint pulver lavet af de teblade, man også bruger til at lave grøn te.

Der er overordnet to forskellige måder at lave matcha-te på: usucha, som betyder tynd te og koicha, som betyder tyk te. Usucha er den mest almindelige type, mens koicha oftest serveres ved særlige lejligheder.

Begge typer matcha-te laves ved at bruge et piskeris af bambus til at piske matcha-pulveret sammen med varmt vand. Dette giver teen en skummende konsistens.

Matcha er ikke kun populært som te, men også som smagsgiver til et væld af madvarer: kager, chokolade, is m.m. Smagen kan være speciel, men beskrives af mange som sød, en anelse bitter og med noter af græs.

TourCompass – Fra turist til eventyrrejsende

Se vores rejser til Japan herunder: