For mange rejsende er madoplevelserne ikke bare en del af rejsen – de er selve formålet.
At sidde på en plastikskammel i en sidegade i Bangkok med en rygende varm Pad Thai, at smage ceviche tilberedt af en peruviansk kok i Lima, eller at lade sig overraske af en street-taco i Mexico City – det er øjeblikke, der bliver til minder for livet.
I dette blogindlæg guider vi dig gennem 10 fantastiske byer, hvor du som madelsker er garanteret smagsoplevelser i verdensklasse.
Bangkok er et sandt madmekka for streetfood-entusiaster.
Overalt på gader og stræder dufter det af grillet kød, friske urter og stærke krydderier. Det thailandske gadekøkken er både alsidigt og autentisk, og hver en lille gadebod kan blive til et kulinarisk eventyr i sig selv.
Mange af de lækre thailandske retter, som Pad Thai, Tom Yum eller Mango Sticky Rice, er kendt og elsket verden over, men intet slår følelsen af at få det serveret i de helt rigtige thailandske omgivelser.
Du må ikke gå glip af at smage en af Thailands mest populære retter, Pad Thai. Retten er elsket for smagsmæssigt at blande både sødt, salt og surt – og så er den samtidig ikke alt for stærk, så alle kan være med.
Midt i det frodige, latinamerikanske højland ligger Costa Ricas hovedstad, San José.
San José er måske ikke den første by, du tænker på, når du drømmer om kulinariske oplevelser, men er ikke desto mindre en overset, mellemamerikansk perle.
Det costaricanske køkken er simpelt, men smagfuldt, og fokuserer i høj grad på friske råvarer som ris, bønner, kød og eksotiske frugter. På de farverige markeder i San José, f.eks. Mercado Central, kan du dufte dig frem til små madboder, hvor autentiske, lokale retter tilberedes på samme måde, som det er blevet gjort i generationer.
San Josés madscene er også kendt for at være meget multikulturel. I byen finder du et stort udvalg af f.eks. kinesiske, libanesiske, mexicanske og argentinske restauranter, hvis du drømmer om at smage lidt af hele verden på én og samme rejse.
Hvis du kun skulle spise én ret i San José, skulle det uden tvivl være Costa Ricas mest berømte ret, Gallo Pinto. Retten består af ris og bønner serveret med æg til og spises ofte som morgenmad blandt de lokale.
I hjertet af det sydlige Vietnam finder du Ho Chi Minh City – en by, hvor smagsindtrykkene er lige så livlige som trafikken.
Byen er kendt for sin fantastiske streetfood, hvor du kan nyde alt fra Bánh mì, baguettes fyldt med koriander og paté, til skåle med dampende nudelsuppe, Pho – alt sammen ved gadekøkkener, der har eksisteret i generationer.
Vietnam har været en fransk koloni, og det kan stadig ses og smages i det lokale køkken i dag. Faktisk er den meget kendte sandwich Bánh mì opstået ved, at franskmændene bragte baguettes til landet – og det samme gælder kaffe. I dag kan du endda få en særlig vietnamesisk slags kaffe, egg coffee, som laves med æggeblommer og kondenseret mælk.
Den vietnamesiske sandwich, Bánh mì, er et must-try. De fås i mange smagsvarianter og er ofte fyldt med vietnamesiske specialiteter, syltede grøntsager, koriander og stærk chili.
Perus hovedstad, Lima, er en gastronomisk perle.
Den kulinariske scene i byen, og generelt i Peru, er gennem mange år blevet formet af indflydelse fra både Europa, Asien og Afrika og anses af mange for at være et smagfuldt fusionskøkken.
Det siges blandt andet, at Perus nationalret, ceviche, som er rå fisk marineret i lime, er opstået, fordi de migrerede japanere bragte kærligheden til rå fisk til Peru.
Lima byder på mange traditionelle peruvianske retter, som kan få tænderne til at løbe i vand – og hvis du er modig, er nogle af de lokale specialiteter som marsvin eller grillet kohjerte, en måde at komme helt tæt på den peruvianske madkultur.
Du kommer ikke uden om en omgang ceviche, når du besøger Peru. Den friske, lokale fisk marineret i limesaft og krydret med chili og rødløg giver dig med garanti forståelse for, hvorfor retten er Perus nationalret.
I New York City kan du smage på hele verden i én og samme by.
Udover at byde på de helt store, amerikanske klassikere i form af saftige burgere, crunchy bagels og ikoniske hotdogs, er der i New York City mulighed for at smage på alle verdenshjørner, hvis bare du ved, hvor du skal gå hen.
Cremede pastaretter på rød- og hvidternede duge i Little Italy, Korean BBQ i Koreatown og dim sum i Chinatown er bare nogle af de områder du kan besøge i New York City og for en stund blive forført til andre dele af verdenen.
USA er også kendt for sin lækre amerikanske morgenmad, f.eks. donuts, breakfast burritos eller amerikanske pandekager, som du med garanti kan finde på mange af New York Citys lækre caféer.
En bagel må være noget af det mest ikoniske at spise i New York City. En af de mest populære smagsvarianter er med laks og cream cheese, som er en sand New Yorker-klassiker, ofte serveret med rødløg, kapers og tomat.
Kystbyen Cape Town har alt hvad smagsløgene begærer.
Den sydafrikanske mad er et varieret tag-selv-bord af smage fra hele verden, som Europa, Asien og resten af Afrika, og gør Cape Town til et helt særligt sted for madelskere.
Cape Town er en by, som med sin geografiske placering har været forbundet til mange andre dele af verden i løbet af historien, og det har sat sit præg på madkulturen. Der findes blandt andet en stor indisk befolkning i Sydafrika, der har bragt retter som Bunny Chow med sig, mens Bobotie, Sydafrikas nationalret, er opstået i den Malaysiske del af befolkningen.
Selvom det ikke ligefrem er mad, så byder Cape Town også på deres helt store specialitet: vin. Sydafrika er kendt for at lave fantastiske vine, og nogle af de bedste vinområder, som Stellenbosch og Franschhoek, ligger lige i området.
Prøv den traditionelle sydafrikanske ret Bobotie – en krydret kødret med rosiner og æg, der ofte serveres med ris og chutney og kombinerer sødt og krydret på fornem vis.
Tokyo er en by, hvor du kan få mange forskellige madoplevelser med alt lige fra gyozaer på en travl gade til eksklusive sushiserveringer på fine restauranter.
I Japans hovedstad har du også mulighed for at udforske de mange lækre japanske desserter, hvor nogle af dem har helt særlige smage, som du måske lige skal vænne dig til. Den grønne matcha-te er i sig selv et stort hit i Japan, men smagen bruges også i et væld af andre desserter som chokolade, is og kager og beskrives af mange som sød, en anelse bitter og med noter af græs.
Tokyo, og resten af Japan, er også kendt for sine kiosker eller convenience stores som 7/11, der ikke ligner det, vi kender hjemmefra. Her bugner det af frisklavet, lækker mad, som du nemt kan tage med på farten, blandt andet de populære onigiris, der er trekanter af ris, pakket ind i tang og fyldt med f.eks. tun eller kylling.
Et absolut must er Ramen – en dampende skål nudelsuppe, typisk lavet med kraftig bouillon, svinekød, sojasauce, æg og grøntsager. Den fås i et utal af variationer og er den perfekte kombination af smag, varme og komfort.
Der findes et væld af populære mexicanske retter, og Mexico City er det helt rigtige sted at sætte tænderne i nogle af dem.
Den mexicanske hovedstad summer af liv døgnet rundt, og uanset hvornår på dagen du trænger til en bid mad, er der utallige madboder at vælge imellem.
En af de helt store klassikere inden for mexicansk streetfood er tacos – og i Mexico City får du dem i en kvalitet, der kan måle sig med gourmetrestauranter. Faktisk tildelte Michelinguiden i 2024 den første taco-bod nogensinde, Taquería El Califa de León, en michelinstjerne.
Nutidens mexicanske madkultur har rødder helt tilbage til de ældgamle mayatraditioner. Det er blandt andet mayaindianerne, der opfandt de populære enchiladas, hvor de rullede fisk ind i majsmelspandekager. Der er altså mulighed for at komme lidt tættere på landets spændende historie, når du smager dig gennem det lokale køkken.
Ingen rejse til Mexico City er fuldendt uden at have smagt tacos. De kommer i flere varianter, f.eks. Tacos Árabe, der består af svinekød, som er grillet på et spyd, marineret med spidskommen, oregano og serveret med hakket løg og koriander.
I New Orleans går mad og kultur hånd i hånd.
Byen har en rig kulinarisk historie, hvor køkkener som det franske, spanske, vietnamesiske og afrikanske gennem årene har haft stor indflydelse på de lokale retter.
I nogle af New Orleans stemningsfulde kvarterer, som det ikoniske French Quarter og det charmerende Garden District, finder du alt lige fra elegante restauranter til små lokale diners, hvor du kan smage på de multikulturelle retter som Gumbo, Jambalaya og Beignets eller byens lækre, friske seafood.
Gumbo er indbegrebet af New Orleans’ køkken, der er en kombination af det afrikanske, franske og spanske køkken. Den varme, fyldige suppe er lavet med okra, kød eller skaldyr og serveres ofte med ris.
I den malaysiske hovedstad, Kuala Lumpur, venter dig en smagfuld sammensmeltning af kulturer.
Malaysias multikulturelle kulturarv afspejler sig tydeligt i det lokale køkken, hvor både indiske, kinesiske og malaysiske smage er at finde.
Du vil både kunne opleve de forskellige kulturelle smage i ét og samme gadekøkken, eller du kan dykke dybere ned i kinesisk og indisk madkultur i Chinatown eller Little India.
Hvis du vil spise traditionel malaysisk mad, er Nasi lemak, Malaysias nationalret, den helt rigtige ret for dig. Den består af ris kogt i kokosmælk, serveret med den indonesiske chilisauce sambal, stegte ansjoser, peanuts, kogt æg og agurk.
Har dette blogindlæg fået dine tænder til at løbe i vand?
Uanset om du er til krydret streetfood i Bangkok eller ceviche med udsigt til Stillehavet i Lima, er der uforglemmelige madoplevelser i vente verden over.
Bon Appétit!
TourCompass – Fra turist til eventyrrejsende