TRYGHEDSGARANTI - LÆS MERE
ForsideNyheder og rejseartiklerRejseberetning fra Vietnam: En kærlighedserklæring til Hanoi

Rejseberetning fra Vietnam: En kærlighedserklæring til Hanoi

17.04.2023
Vis alle indlæg

I marts 2023 besøgte Louisa, vores online marketing specialist, Vietnam på en rejse fra nord til syd. Læs om hendes oplevelser her.

Det charmerende kaos i Hanois gamle kvarter

Eventyret begyndte, allerede mens jeg sad i flyet og så ud ad vinduet ned på det nordlige Vietnams frodige, grønne landskab. Som jeg sad der og kiggede ned på de farverige huse og små landbrug rundt om i landskabet med bjergene indhyllet i tåge i det fjerne, kunne jeg mærke, at jeg var på vej til en ny verden, og jeg kunne næsten ikke vente.

Vores rejse rundt i Vietnam startede i hovedstaden Hanoi, som hurtigt vandt mit hjerte og viste sig at være et ideelt udgangspunkt. Eftersom vi besøgte byen i marts, var temperaturen lidt køligere (fra 21-25 °C) sammenlignet med det varmere og mere fugtige klima, vi senere oplevede i den sydlige del af landet hen mod slutningen af vores rejse. Det gav os mulighed for gradvist at vænne os til forholdene og gjorde den videre rejse meget mere komfortabel.

Da vi gik gennem Hanoi for første gang, blev vi mødt af et mylder af lyde og synsindtryk. Man forelsker sig hurtigt i byens energi og elektriske atmosfære. Man bliver kastet ud i en verden af travle gader fyldt med madboder, scootere, der kører i zigzag ud og ind mellem fodgængere, og et mylder af mennesker, som er i gang med dagligdagens aktiviteter. Selvom kaosset kan virke overvældende i starten, opdager man, når man har været her lidt, at det faktisk slet ikke er kaos, men nærmere et hektisk flow, der bare fungerer. Livet leves i gaderne, og alle deler pladsen i en slags organiseret rod. Menneskene er virkelig Hanois hjerteslag, og alle får det bedste ud af, hvad byen har at byde på.

Jeg synes, at det gamle kvarter var særligt charmerende – en kaotisk blanding af orientalsk stil og fransk arkitektur fra kolonitiden oven i hinanden. Her møder man cykelsælgere, der tilbyder frisk frugt og duftende blomster, mens den lokkende aroma af streetfood bølger gennem luften.

Jo længere tid du udforsker byen, desto flere skjulte perler finder du, fra hyggelige, små stræder til charmerende caféer gemt væk i et hjørne. Vores lokale guide, Hai, som er født og opvokset i Hanoi, havde masser af insiderviden, der var helt uvurderlig, og han fortalte med glæde og indlevelse om byens historie og dens mest interessante gader.

Søndag aften er familieaften

Den smaragdgrønne Hoàn Kiem-sø er kernen i Hanois midtby og et ideelt sted at mødes og hænge ud. Vi var så heldige at ankomme på en søndag, hvor det er ”familieaften” i det gamle kvarter. Gaderne omkring Hoàn Kiem-søen bliver lukket for biler og scootere, så der opstår en magisk legeplads for alle aldre. Børn løber frit omkring og leger og nyder den festlige atmosfære. Musikere og bands stiller sig op på gadehjørner og fylder luften med en blanding af traditionel og elektronisk musik, som tiltrækker store folkemængder.

Næste dag følte jeg mig mere selvsikker i forhold til at bevæge mig rundt i Hanois travle gader efter at have brugt et par timer på at udforske området og lære at mestre kunsten at krydse vejen. Under morgenmaden på hotellet var jeg tryllebundet af udsigten til, hvordan byen vågnede uden for mit vindue. Jeg så forretningsmænd og -kvinder, der steg af deres scootere og slog sig ned ved lave plastikborde rundt om streetfoodboderne for at starte arbejdsugen med en skål morgen-pho eller en hurtig baguette og en kop kaffe. Det slog mig, hvordan menneskene her helt uden problemer inddrager byens dynamiske gadekultur i deres dagligdag.

Traditionelle håndværkere og deres gammeldags charme

I nutidens moderne verden er mange traditionelle job blevet afskaffet, men i Hanoi er de gamle arbejdsmetoder stadig lyslevende. På næsten hvert eneste gadehjørne i det gamle kvarter finder man dygtige håndværkere, og hver gade er tilegnet et bestemt håndværk, fra smede til snedkere, sølvsmede til kobbersmede og fra malere til blomsterhandlere – listen er uendelig.

Jeg nød at udforske dette område og se de dygtige håndværkere udføre deres arbejde med at opfylde ordrer fra lokale, reparere ting og fremstille nye produkter. Selvom sundheds- og sikkerhedsstandarderne ikke altid lever op til det, vi er vant til herhjemme, tilføjer deres tilstedeværelse en enorm charme til byen. Det sikrer, at fortiden ikke bliver glemt, men bevares som en del af byen, hvis historie går flere tusind år tilbage.

Gamlebyen i Hanoi

Et indblik i en familie af sølvsmede

En af de oplevelser i Hanoi, som gjorde et varigt indtryk på mig, var et besøg hos en lokal familie, der boede midt i det gamle kvarter tæt på Hang Bac Street, som også kaldes ”sølvgaden”. Familien har været sølvsmede gennem flere generationer, og de inviterede os ind i deres ydmyge bolig, gennem butikken og ind i en hyggelig baggård. Midt på gårdspladsen var der en brønd, som har været i funktion i flere hundrede år. Denne lille oase, væk fra den travle gade, har været familiens hjem i 180 år, og det var virkelig et fantastisk indblik i deres måde at leve på.

Familien gav os en varm velkomst med friskbrygget jasminte og et udvalg af vietnamesiske snacks, bl.a. syltet ingefær, små firkanter af mungbønnekage og sesam- og jordnøddeslik. Vores guide fungerede som tolk, mens familien fortalte om, hvordan det var at vokse op i de hyggelige gader, hvor de kendte alle naboerne og ofte deltog i fejringer sammen.
En betydelig del af hjemmet var tilegnet et familiealter til Buddha, som de bruger til at ære og tilbede deres forfædre. Dette alter spiller en vigtig rolle i deres daglige liv og var meget smukt at se på. Et stort mahogniskab udsmykket med fotografier, duftende røgelse, lys og offergaver såsom frisk frugt og slik. Jeg synes, det var meget bevægende, eftersom vi kommer fra en kultur, hvor mange af os har svært ved at huske navnene på familiemedlemmer mere end to eller tre generationer tilbage.

Det at være vidne til denne tradition, hvor der vises taknemmelighed over for alle dem, der kom før os, gjorde et større indtryk, end jeg troede, det ville. Det mindede mig om, hvor stort det er at rejse, og hvordan det giver mig mulighed for at lære om andre kulturer, reflektere over mit eget liv og tage det, der virkelig gør indtryk, med hjem.

Med venlig hilsen

Louisa

TourCompass – Fra turist til eventyrrejsende

Se vores rejser til Vietnam herunder: