TRYGHEDSGARANTI - LÆS MERE
ForsideNyheder og rejseartiklerSongkran 2025 - Guide til thailandsk nytår

Songkran 2025 - Guide til thailandsk nytår

19.03.2018  |  opdateret: 22.04.2024
Vis alle indlæg

Vandkamp

Vand. Vand. Og atter vand.

Det er hovedingrediensen i den thailandske nytårsfejring, der også kaldes ”Songkran”.

Vandpistoler i forskellige størrelser, elefanter der sprøjter vand ud over folk og lastbiler fyldt med vand er bare nogle af de oplevelser, du kan få under fejringen.

Hvis du befinder dig uden for hotellets fire vægge, kan du være stensikker på at blive våd. Og når du bliver ramt af en spand vand, og alt dit tøj er gennemblødt, lyder der et:

”Sah-wah-dee pee mai,” for at mane til forsoning.

Sætningen betyder godt nytår!

Hvornår er thailandsk nytår?

Thailandsk nytår fejres fra d. 13. til d. 15. april 2025.

Ligesom kinesisk nytår er begivenheden en ferie for thaierne, og fejringen varer ofte op mod en hel uge.

Oprindeligt blev det thailandske nytår afholdt på forskellige tidspunkter, da fejringen blev lagt fast efter månekalenderen, men i dag er den officielle start altså fastlagt til d. 13. april hvert eneste år.

Vandfestivallen er den største ferie i løbet af året, og mange familiedrevne virksomheder og butikker har lukket under fejringen.

Hvad er Songkran?

Songkran er den årlige nytårsfejring i Thailand.

Rundt om i verden er thaiernes nytårsfest kendt og berygtet for at være verdens allerstørste vandkamp. Men for thaierne er fejringen meget mere end det.

Songkran-fejringen er årets største folkefest og en buddhistisk tradition. De farvestrålende festligheder har derfor også enorm kulturel og religiøs betydning, og gamle buddhistiske dyder er til stadighed en vigtig del af fejringen.

Nytårsfesten handler om at sige farvel til det gamle års dårlige minder og byde heldet og det nye år velkommen. Og til det bruger thaierne vand.

Songkran er også familiens fest, og mange thaier tager hjem til deres fødestavn og fejrer det nye års komme omgivet af deres nære.

Hvordan fejres Songkran Festivalen?

Vand på hænder

Songkran er en farvestrålende fest, hvor det thailandske folks livsglæde springer ud i fuldt flor.

Før fejringens start er det en tradition at forårsrengøre hjemmet. Thaierne gør rent for at vaske årets uheld væk og byde det nye års held velkommen.

De første dages traditioner

De to første dage i højtiden er forbundet med specielle traditioner.

Den første dag i Songkran-fejringen er til ære for de ældre thaier. Dagen hedder Rod Nam Dum Hua (på thai: รดน้ำดำหัว), og traditionen tro skænker børnene vand med parfume ned i hænderne på de ældre. Handlingen er et tegn på deres ydmyghed over for de ældre og for at ønske dem alt godt. Endvidere beder børnene de ældre om velsignelse, når det hælder vandet på de erfarne håndflader.

Andendagens fejring står i familiens tegn, og kaldes den nationale familiedag (på thai: วันครอบครัวแห่งชาติ). Det vigtigste på denne dag er at være sammen med sin familie. Familierne får dagen til at gå med nærvær og glæde i hinandens selskab.

Vandfestival og vandets betydning

Buddha

Fælles for næsten alle dele af Songkran-fejringen er vand, der under nytårsfesten er synonym med renselse og en ny begyndelse.

Vand har altså en helt særlig rolle. Både fordi vandet bruges til at afholde vandfestivalen, verdens største vandkamp, som festlighederne i nyere tid er blevet synonym med. Men selvom mange måske kun tænker på vandet som en sjov del af fejringen, har vandet også en vigtig rituel betydning.

Vandet bliver brugt til at sprøjte på familiemedlemmer, venner og andre nære relationer, men også folk man ikke kender. Den vandpjaskende tradition er et symbol på at ønske alt det dårlige, der er sket, væk, og sige velkommen til det gode.

Men det er ikke kun mennesker, der får vand under højtiden. Det gør buddhastatuerne også. Såvel derhjemme som når thaierne besøger templer, hælder de parfumeret vand på buddhastatuerne. Det er en essentiel religiøs del af fejringen, der kaldes for Song Nam Phra (på thai: สรงน้ำพระ). Det ultimative, at opnå for en thai under nytårsfejringen, er at besøge ni templer i løbet af de festlige dage under Songkran.

Hvilke øvrige traditioner er der under Songkran?

Udover de mange traditioner der er forbundet med vand, fejrer thaierne også det nye års komme med en hvid pasta, hvidt bånd og at hjælpe munkene.

Det er en tradition, at thaier giver munke mad. Det gør befolkningen som en ofring eller almisse til munkene. En vigtig del af Songkran er nemlig at give til dem, der har behov.

Det er også kutyme at binde hvide tråde om andres håndled, mens man beder en bøn for den person, man binder båndet på. Det er et symbol på, at man ønsker at personen får held. Derudover putter thaierne også en hvid pasta på hinanden, for at holde dårligdomme væk og som et symbol på beskyttelse.

Når Songkran står for døren iklæder thaierne sig farvestrålende tøj, og kårer årets ”Miss Songkran” alt imens et hav af festligheder foregår overalt i landet.

Songkran er festen over dem alle i Thailand.

Hvor kan man fejre thailandsk nytår?

Silom

Nytårsfejringen kan opleves over næsten hele Thailand. F.eks. inviterer Chiang Mai i Nordthailand glade mennesker til vilde nytårsudskejelser, hovedstaden, Bangkok, byder velkommen til Songkran på bl.a. gaden Silom, der er 5 km. lang, mens der i resten af landet også er et utal af muligheder for at opleve nytårsfejringen på nært hold.

Men tag dig i agt! Udlændinge er i særlig høj kurs, når de unge thaier kaster med vand. De er nemlig vilde med at drille. Så regn med, at du bliver våd, hvis du begiver dig ud i festlighederne.

April, hvor Songkran fejres, er en af de varmeste måneder i landet, men da landet er stort, varierer det lidt. Alt efter, hvor du gerne vil opleve nytåret i landet, kan du læse om klimaet her.

Bangkok

Thailands hovedstad har en masse at byde på, når det gælder nytårsfesten. Den lange Silom-gade byder på et virvar af farver og kaskader af vand. Thaierne har medbragt alt, hvad der kan bruges til at sprøjte vand med. Du kan opleve festlighederne fra oven, hvis du befinder dig på BTS Sky Walk, der krydser vejen.

Backpackergaden, Khao San Road, er en vild oplevelse under nytårsfejringen. Og her kan du være stensikker på at blive gennemblødt. Vandet flyver på kryds og tværs, og der er ingen kære mor.

Vil du gerne have en mere autentisk oplevelse af Songkran, kan du tage til Phra Pradaeng-distriktet. I kvarteret, hvor thai-raman-befolkningen bor, er der ikke kun vandplasken, men også bl.a. dans, flagceremoni og blomsterparader.

Chiang Mai

Chiang Mai er muligvis ét af de bedste steder at opleve Songkran. Festen brager af sted i Chiang Mais gamle bydel i omkring en uge, og udover fyldte vandpistoler, farverige parader og festglade mennesker, byder byen også på en mere højlydt fejring. I det nordlige Thailand fejres nytåret nemlig også med krudt. Krudtet bliver skudt af op mod den smukke himmel som et signal til, at uheldet skal blive væk.

Når munkene i det nordlige Thailand tager i templet i Songkran-dagene, medbringer de en pose med sand. Sandet, der er et symbol på al det støv, munkene har taget med sig gennem året, bliver lavet til stupaer. Til ære for buddha dekoreres stupaerne med flag.

Fejring i andre dele af Thailand

Du kan nærmest opleve Songkran overalt i Thailand. I nogle af de mindre byer kan du højest sandsynligt opleve en lidt mere autentisk fejring af nytåret med større fokus på de rituelle aspekter end den store vandkamp.

I byen Kanchanaburi kan du f.eks. opleve en særegen Songkran-tradition; bivokslysoptoget. Det er særlig for denne egn, hvor du også kan se en udstilling om selvsamme tradition. Optoget er højdepunktet i Kanchanaburi under nytårsfejringen.

Vil du opleve vandfestivallen i 2025?

Flag Chiang Mai

Hvis du gerne vil opleve Thailand på årets måske gladeste, varmeste og vådeste højtid, skal du besøge det sydøstasiatiske land i dagene omkring d. 13.-15. april.

Det er en tid med fest og farver på alle gadehjørner!

Se vores rejser til Thailand herunder:

TourCompass – Fra turist til eventyrrejsende